Coalitie voorstel Ede van Peter Schalk geblokkeerd

Na de vergadering, donderdagavond, in het gemeentehuis van Ede is het nog niet duidelijk welke meerderheid Ede gaat besturen. Om het proces te bespoedigen komt er een extra formateur. Vandaag om tien uur overleggen de fracties wie dat moet gaan worden. Een aantal fracties gaf de voorkeur aan een niet-christelijke formateur.

Informateur Peter Schalk had de afgelopen week met alle partijen gepraat, met zes daarvan had hij intensievere gesprekken gevoerd. Drie daarvan zijn christelijk: SGP (7 zetels) CDA (6) ChristenUnie (6) en drie daarvan niet: Gemeentebelangen (5) VVD (4) en winnaar GroenLinks (4).

Peter Schalk dacht donderdag te kunnen vertellen welke vijf partijen een coalitie kunnen gaan smeden. Hij had daarvoor twee varianten bedacht. Een met drie christelijke partijen en twee niet-christelijke partijen. En een variant waarin de verhoudingen andersom zijn.

Schalk kon donderdag zijn definitieve uitkomst niet presenteren, omdat de VVD om vijf voor twaalf een blokkade opwierp tegen de variant met drie christelijke partijen.

Peter Schalk beraadt zich de komende dagen of hij wil aanblijven als informateur. De raad zou hem wel als één van de informateurs willen behouden.

De voorkeur van de gemeenteraad gaat uit naar een coalitie met vijf partijen en vijf wethouders.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden