Oceanz 3D printing uit Ede ondersteunt TU/Ecomotive in realisatie conceptcar Noah

Foto: Oceanz

Elk jaar ontwikkelt TU/Ecomotive een conceptauto, die een mogelijke toekomst van duurzame mobiliteit weerspiegelt.

Dit jaar is dat Noah, een circulaire 2-persoons auto. Voor het tweede jaar op rij is Oceanz 3D printing uit Ede betrokken bij de ontwikkeling van de auto’s bij TU Eindhoven. Oceanz ondersteunt het studententeam op het gebied van 3D printen, maar deelt ook graag haar kennis.

100% Recycling

Noah wordt volledig opgebouwd uit recyclebare materialen, die ook nog eens gemakkelijk te scheiden zijn. Het chassis, carrosserie en interieur van de auto bestaat uit bio-based materialen. De elektrische auto weegt slechts 350 kilo, waardoor ook het bereik van de auto vergroot wordt. Noah haalt een snelheid van zo’n 100 km/uur en heeft een actieradius van ongeveer 240 kilometer. Aan het einde van zijn levensduur is Noah volledig recyclebaar en krijgen de gebruikte materialen een herbestemming.

Samenwerken met trendsetters

Oceanz ondersteunt de studenten bij de ontwikkeling van Noah en print onderdelen voor exterieur en interieur. Voor deze functional parts wordt Oceanz EcoPowder gebruikt, een uniek en duurzaam 3D printmateriaal dat past binnen de circulaire economie.

“Het 3D printen draagt bij aan een zeer duurzame productietechniek. Naast onze expertise en mogelijkheden, is dit ook een project waarin wij graag meegroeien. Met deze groep studenten staan we voor een nieuw tijdperk. Wij werken graag samen met deze trendsetters. Met hun kennis kunnen wij straks ook onze klanten verder informeren”, aldus Frank Elbersen, sales engineer bij Oceanz 3D printing.

Optimalisatie in ontwerp

Met een kennissessie van Oceanz Academy werd de samenwerking officieel gestart. Een aantal van de Ecomotive-studenten kreeg bij Oceanz op kantoor een workshop over ‘Ontwerpen voor 3D printen en ontwerp optimalisatie’. Met een gastcollege van Gilbert Peters van Fransiscó (www.fransisco.nl, specialist in lichtgewicht construeren) werd inzicht gegeven in ontwerpen voor 3D printen en ontwerp optimalisatie. Aan bod kwam het produceren van lichtgewicht onderdelen en materiaalbesparing. De studenten ontdekten hoe 3D printen kosten bespaart en hoe dit past binnen een circulaire economie. “Deze bijeenkomst was een eyeopener. We kunnen van design- tot eindfase optimaal gebruikmaken van de voordelen van deze techniek. We zien veel mogelijkheden; vanzelfsprekend voor duurzaamheid, maar ook voor structuur en complexe vormen”, aldus automotive-student Jonathan Verhaar.

Oceanz 3D printing

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen