Winnaar prijsvraag Muur van Mussert is Rick Abelen van Universiteit Eindhoven

Foto: YouTube

Wat te doen met de Muur van Mussert? De Stichting Erfgoed Ede schreef een prijsvraag uit voor studenten en dinsdag 20 februari is de winnaar bekendgemaakt.

“De Muur is het enige overblijfsel van de NSB en de collaboratie”, zei jurylid en cultuurhistoricus Roel During van de universiteit van Wageningen in het NOS Radio 1 Journaal. In die zin is het een belangrijk object, want het kan het verhaal vertellen over hoe de collaboratie in zijn werk is gegaan.”

De Muur van Mussert zou een ‘bedenkingscentrum’ moeten worden. Onder de massieve muur is ruimte voor een ondergronds museum, waar het verhaal van verraad kan worden verteld, zowel in de Tweede Wereldoorlog als in de huidige tijd. De Muur is een symbool van een ‘foute’ geschiedenis.

“Je kunt het verhaal van vrede en vrijheid niet vertellen als je de duistere kant verzwijgt”, aldus architectuurstudent Rick Abelen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt erover na wat er met het in verval geraakte complex moet gebeuren. Als het behouden blijft, ligt er in ieder geval een idee klaar voor wat de bestemming zou kunnen zijn.

Bron NOS

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden