Zwembad De Peppel kleurt oranje

Foto's Michael de Vries

Tot de nok toe gevuld was zwembad De Peppel dinsdagavond 30 januari. Het Nederlands waterpoloteam speelde daar een wedstrijd voor de World Leaugue tegen het ijzersterke Spanje.

Voor de wedstrijd werd Yasemin Smit bedankt voor al haar inzet voor het Nederlands team. Ze maakte deel uit van de gouden ploeg van de Olympische Spelen in 2008 en zette onlangs een punt achter haar carrière. Toenmalig bondscoach Robin van Galen was voor deze gelegenheid speciaal naar Ede gekomen.

Onder toeziend oog van ruim vijfhonderd mensen schoot Nederland uit de startblokken. Binnen enkele minuten stond de ploeg van Arno Havenga door doelpunten van Sleeking, Koolhaas en Van der Sloot met 3-0 voor tegen de verliezend finalist van het afgelopen wereldkampioenschap. Spanje liet zich echter niet snel klein krijgen en onder leiding van sterspeelster Beatrice Ortiz was het halverwege al 5-6, in het voordeel van Spanje.

In het derde kwart kwam Spanje op 5-7 maar Nederland liet zien mentaal sterk te zijn. Door doelpunten van Sevenich en Koolhaas werd de wedstrijd gelijk getrokken: 7-7.
Het leek een signaal voor Spanje om de extra versnelling in te zetten. Drie minuten later was het o.a. door de vijfde goal van Ortiz ineens 7-10.
Het vierde kwart kon Nederland de stand niet meer omdraaien en werd de eindstand bepaald op 8-11 in het voordeel van Spanje.

Tekst en foto’s: Michael de Vries