Piek hoge waterstand Rijn pas woensdag verwacht

Foto: Ede.nieuws.nl

De verwachting van de hoge waterstand in de Rijn is verschoven van dinsdagavond naar woensdagochtend, meldt Rijkswaterstaat. De waterstand zal dan een piek bereiken van ongeveer 14,65 meter boven NAP. Normaal voor deze tijd van het jaar is 12 meter boven NAP.

De waterstand stijgt minder snel dan verwacht, omdat het water minder snel stroomt en de neerslag later komt dan verwacht.

De waterstand bij Lobith, waar de Rijn vanuit Duitsland ons land binnenkomt, was maandagochtend opgelopen tot 14,27 meter boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat komt een waterstand van 14,65 meter boven NAP eens in de vijf jaar voor.

Nederlandse waterbeheerders houden ook de situatie in het Duitse grensgebied voortdurend in de gaten. De dijken zijn daar minder hoog en minder verstevigd dan in Nederland. Als in het Duitse grensgebied een dijk zou bezwijken, stroomt het water uit de Rijn alsnog Nederland binnen via de ,,achterdeur”, zoals waterschap Rivierenland het uitdrukt. Duitsland legt zandzakken tegen zwakke dijkvakken en kan zo nodig Nederlandse hulp inroepen. Op de Rijn gelden beperkingen voor de scheepvaart, om hevige golfslag tegen de dijken te voorkomen.

Als gevolg van de hoge waterstand lopen uiterwaarden en de buitendijkse gebieden onder water. Het hoge water geeft buiten overlast ook prachtige beelden, bijvoorbeeld bij de Blauwe Kamer bij de Grebbeberg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden