Kippenboeren naar de rechter voor schadevergoeding fipronilcrisis

Foto: ANP Nieuws.nl

Ruim 120 kippenboeren gaan naar de rechter om een schadevergoeding af te dwingen van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit. Ze vinden dat de NVWA veel fouten heeft gemaakt.

De boeren zijn vooral boos over het feit dat de NVWA al in november 2016 wist dat het bedrijf Chickfriend fipronil gebuikte, terwijl dat niet is toegestaan in kippenstallen.

Veel bedrijven hebben daarna nog gebruik gemaakt van de diensten van Chickfriend, terwijl zij niet wisten dat er met fipronil gewerkt werd. Ze hadden gewaarschuwd moeten worden, vinden de boeren. ‘De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld.’

Ook nemen de boeren het de NVWA kwalijk dat de plaatsvervangend inspecteur-generaal in Nieuwsuur zei dat het beter was om geen eieren meer te eten. Dat was op 1 augustus 2017, toen inmiddels bekend was dat fipronil in eieren was aangetroffen. Belangenbehartiger LTO zegt dat de paniek, onrust en onduidelijkheid die is ontstaan door dit interview grote gevolgen heeft gehad.

Boeren zeggen dat ze tot op de dag van vandaag last hebben van de gevolgen van de eiercrisis. Hoe veel schadevergoeding de boeren willen is per bedrijf verschillend, maar de meeste boeren eisen tonnen van de overheid. LTO denkt dat het in totaal om zo’n 50 miljoen euro schade gaat voor deze 120 bedrijven. Het is niet uit te sluiten dat meer boeren zich aansluiten bij deze dagvaarding.

De dagvaarding is inmiddels klaar. De NVWA heeft twee weken de tijd gekregen om hier op te reageren. De autoriteit laat weten de definitieve dagvaarding nog niet te hebben ontvangen en wil pas reageren wanneer dat het geval is.

Bron Omroep Gelderland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden