Reumatoloog Deborah van Breukelen gepromoveerd

Foto: Ede.nieuws.nl

Afgelopen week is Deborah van Breukelen, reumatoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Onderwerp van haar promotieonderzoek: Het risico op hart- en vaatziekten bij reumatoïde artritis, de diagnose en behandeling. Uit haar proefschrift blijkt dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte veel voorkomen bij deze patiënten en (meer) aandacht verdienen.

 Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Het is een auto-immuun ziekte waarbij er ontstekingen in meerdere gewrichten kunnen ontstaan. Patiënten met RA hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten wat inhoudt dat ze vaker een hartinfarct, een beroerte of aderverkalking krijgen dan mensen zonder RA. Het is belangrijk om de factoren die dit risico bepalen te achterhalen en om de behandeling in kaart te brengen.

In een samenwerking tussen de afdelingen Reumatologie en Vasculaire Geneeskunde binnen het Franciscus Gasthuis Rotterdam is het FRANCIS-onderzoek opgezet. Dit onderzoek richt zich specifiek op de rol en behandeling van de klassieke hart- en vaatrisicofactoren (zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol) bij RA-patiënten.

 Verlaging bloeddruk en cholesterol

In het FRANCIS-onderzoek toont Van Breukelen aan dat 2 jaar strikte en geprotocolleerde behandeling van de risicofactoren leidt tot een grotere verlaging van het cholesterol en de bloeddruk dan niet geprotocolleerde behandeling via de huisarts. Bij het opvolgen van de behandelingsvoorschriften spelen het gevoel en de overtuigingen van de patiënt een belangrijke rol. Dit resulteert niet altijd in het gewenste gedrag vanuit de arts gezien. De perceptie van de patiënt moet daarom nooit uit het oog verloren worden.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden