‘Met Connect Us bezorgen we gevluchte jongeren weer een lach op hun gezicht’

Foto: Ede.nieuws.nl

Negen jaar geleden is Filmon Kuslom (21) met zijn familie gevlucht uit Eritrea naar Nederland. Hij weet daarom als geen ander hoe lastig het is om de taal, cultuur en gewoontes van een wildvreemd land te leren.

Nu wil Filmon, eerstejaarsstudent Social Work, met het initiatief Connect Us andere gevluchte jongeren hierbij helpen. „Op Connect Us-avonden kunnen ze even al hun zorgen vergeten.”

„Ik weet dat veel jongeren het echt nodig hebben”, zegt Filmon over het initiatief dat drie jaar geleden is begonnen in Amersfoort. Inmiddels zit Connect Us op zo’n zeven plaatsen in Nederland, waaronder in Ede, Barneveld en Veenendaal. Wekelijks organiseren ze een gezellige avond, waarvan om de week ook sportactiviteiten in de gymzaal van de CHE. „Met het initiatief willen we Nederlandse jongeren verbinden met vluchtelingen”, zegt Filmon. „Dat is zo belangrijk wanneer je als gevluchte jongere wilt integreren in de Nederlandse samenleving.”

Buurjongens

Filmon spreekt uit eigen ervaring. Hoewel hij zelf niet zoiets had als Connect Us, voelde hij zich wel snel opgenomen in de Nederlandse samenleving. „Ik had veel buurjongens die mij snel het gevoel gaven dat ik me geaccepteerd en hetzelfde voelde als hen”, zegt hij. Volgens hem zorgde zijn open karakter er ook voor dat hij zich snel thuis voelde in Nederland. „Ik wilde de Nederlandse taal en cultuur het liefst zo snel mogelijk leren kennen. En dat lukte gelukkig aardig”, lacht hij.

Maar Filmon ziet ook dat dat niet voor iedereen even makkelijk is. „Daarom ben ik zo blij dat ik iets voor gevluchte jongeren kan betekenen.” Filmon zorgt er op de Connect Us-avonden voor dat de communicatie tussen gevluchte jongeren en Nederlanders soepel verloopt. „De meesten zitten in een Asielzoekerscentrum en veel van hen lopen continu met vragen in hun hoofd. Hun ouders wonen vaak nog in het land van herkomst, maar hebben ondertussen wel bepaalde verwachtingen van hun kind. Dat zorgt ervoor dat jongeren een bepaalde druk ervaren en minder van het leven kunnen genieten.”

Even ademhalen

Bij Connect Us kunnen de jongeren even ademhalen. „Er is muziek, dans en spel en ik zie dat jongeren er echt zichzelf zijn en weer even kunnen lachen. En hen een glimlach op het gezicht bezorgen, is het mooiste dat er is.”

Wil je meer info of ook meedoen? Mail dan naar [email protected]

Tekst: Amarins de Boer

Machteld van Roest

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden