Komt dat zien: schitterende herfststerrenbeelden in de Doesburgerbuurt!

Foto: Ede.nieuws.nl

Op vrijdagavond 29 september starten we met het nieuwe waarneemseizoen. Elke laatste vrijdagavond van de maand is iedereen die wil genieten van de schitterende sterrenwereld, van harte welkom.

De waarneemavonden worden gehouden op het erf van het Dagactiviteitencentrum “In Goede Aarde” aan de Doesburgermolenweg 8, 6718 TR Ede (http://tinyurl.com/h24eeoa). Tijd: van 20.00 tot 21.30 uur. Vooraf aanmelden hoeft niet. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Er valt veel te beleven aan de sterrenhemel nu de zomerdriehoek nog goed te zien is en de herfstvierhoek al duidelijk herkenbaar.

De avonden bestaan uit het doen van waarnemingen met het blote oog, de telescoop en verrekijker met instructie door amateurastronomen. Bij bewolkt weer is er altijd een korte lezing (30-45 minuten).

Iedereen die een verrekijker of telescoop heeft wordt in de gelegenheid gesteld deze op te stellen. Ook als je nog niets afweet van sterrenbeelden is dit een bijzondere gelegenheid om aan enthousiaste waarnemers daar vragen over te stellen. De herfstmaanden zijn bijzonder geschikt om kennis te maken met een aantal zeer bijzondere sterrenbeelden, zoals Arend, Lier en Zwaan, maar ook Cassiopeia, grote en Kleine Beer. En natuurlijk de Herfstvierhoek in het sterrenbeeld Pegasus. Nog steeds opvallend aan het begin van de herfst is de z.g. Zomerdriehoek, die wordt gevormd door de sterren Altair, Deneb en Wega.

Mocht het onverhoeds niet helder zijn, dan wordt in de zaal een lezing verzorgd door één van onze amateur sterrenkundigen over een interessant onderwerp uit de sterrenkunde.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden