Airborne herdenking met paradroppings in Ede trekt ruim 17.000 bezoekers

De Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede zijn voorbij. De plechtige 73ste herdenking van Operatie Market Garden bij het Airborne Monument gebeurde in aanwezigheid van een groot aantal parachutisten en 30 veteranen. Bijna 17.000 mensen keken naar de landingen van zo’n 250 parachutisten, die sprongen uit historische vliegtuigen.

Er zijn rond 12.30 uur ruim 100 parachutisten gesprongen. Later in de middag sprongen nog eens 150 militairen.Het gaat om Engelse para’s van The Parachute Regiment uit Engeland, para’s van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland en para’s uit onder meer de VS en andere NATO-landen. Zij sprongen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen C 130, Trasall.

Circa 30 veteranen van de Slag om Arnhem waren de eregasten bij deze 73ste herdenking. Zij werden ontvangen in een speciale ontvangsttent. Ze komen elk jaar weer naar de Ginkelse Heide in Ede om hun kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen.

Burgemeester René Verhulst van Ede is blij met de massale belangstelling: “Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is mooi om te zien. We willen vooral het belang en de waarde van herdenken bij de jeugd van nu levend houden.”

Het college van B en W legde een krans namens de Edese bevolking. Daarnaast legden onder andere het 2th Battalion The Parachute Regiment, de 6de Poolse brigade, de 11e Luchtmobiele Brigade, de 82th USA Airborne Division en het Voormalig Verzet kransen bij het monument. Ook was er een kranslegging van leerlingen van het basisonderwijs  De Beatrixschool uit Ede.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden