Hoor de nachtzwaluwen snorren bij het Wekeromse Zand

Nachtzwaluw
Foto: Ede.nieuws.nl

De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op vrijdag 21 juli een nachtzwaluwenexcursie over het Wekeromse Zand.

Juli is hartje zomer. Op het kale Wekeromse Zand zijn de klimatologische verschillen onder een open hemel tussen dag en nacht dan vaak extreem. Op de overgang van het zand naar het begroeid terrein, zoals op de heide, is het milder. Dat is het jachtterrein van bijzondere dieren, zoals de nachtzwaluw.

Nachtzwaluw

De nachtzwaluw of geitenmelker vliegt vooral in de schemering en in het donker. Zijn zang is een bijzonder, trillend geluid dat hij na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost laat horen. De contactroep van een nachtzwaluw is maar op één manier te ontdekken: door goed te luisteren. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om zo contact te leggen met soortgenoten. Overdag ligt de vogel stil op de grond of op een tak en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage.

Hierdoor is de soort overdag moeilijk te ontdekken. Wanneer het weer gunstig is, is hij ’s avonds te horen op het Wekeromse Zand. De boswachter neemt u mee naar het leefgebied van de nachtzwaluw. Een unieke kans, want gewoonlijk is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk.

Start: 20.30 uur op de parkeerplaats aan de oostzijde voorbij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom. Duur: ca. 2,5uur. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: via Ideal bij reservering. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Henk Huizing, tel. 06 – 51 966 359, Dirk van der Plaat, tel. 06 – 28 849 331 of Wiebe Verbaan, tel. (0318) 611 947.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden