Geranium tuberosum, een ooievaarsbek in de tuin

Foto:

Geraniums zijn vaste planten die behoren tot de familie van de Geraniaceae. Ze worden vaak verward met de eenjarigen die we zomers in plantenbakken en hanging baskets planten. Dit zijn echter pelargoniums, die wel tot dezelfde familie behoren maar een afzonderlijke groep vormen.

Pelargoniums zijn niet winterhard en hebben een andere bloemopbouw. Van de geranium als vaste plant kennen we honderden soorten. Het zijn dankbare, gemakkelijk groeiende en volledig winterharde tuinplanten. Een temperatuur beneden de -20 ͦC overleven ze met gemak.

Eén soort springt eruit en dat is de geranium tuberosum. Deze soort heeft geen wortels, maar een verdikte knol en dat is de reden dat hij tot de ‘bloembollen’ wordt gerekend. Tuberosum betekent verdikte knol. Geranium tuberosum bloeit vrij vroeg vanaf eind april tot juni met 2 cm grote bloemen die uit vijf gekerfde roze tot lichtpaarse bloemblaadjes bestaan. Na de bloei verkleurt het blad rood, waarna het zomers helemaal afsterft. Van de hele plant/knol zie je dan niets meer. Maar het nieuwe blad komt al vóór de winter tevoorschijn. Dat is het begin van de nieuwe cyclus.

De naam geranium stamt af van het Griekse geranos (kraanvogel) en pelargonium van het Griekse pelargos (ooievaar). Bij alle soorten tref je aan de bovenkant van de vrucht een smalle snavelachtige vorm. Dat is de reden dat ze in Nederland ooievaarsbek worden genoemd. De meeste mensen hebben in hun tuin wel een paar ooievaarsbekken staan.

 

Jaap Duijs (www.jaapbol.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen