Muscari botryoides is een beschaafd blauw druifje

Foto: Jaap Duijs
Foto: Jaap Duijs
Foto: Ede.nieuws.nl

Een paar weken geleden schreef ik over een wit blauw druifje, de Muscari Siberian Tiger. Dit keer wil ik de aandacht vestigen op een heel beschaafd soortje, en dat is Muscari botryoides.

Het is eigenlijk de enige echte blauwe druif, die als stinzenplant in Nederland voorkomt. Het is ook een heel oud soort, afkomstig uit Zuid-Europa en de Balkan en geïntroduceerd in 1596. Waarom is de Muscari botryoides zo beschaafd? Dat zal ik uitleggen. Blauwe druifjes hebben nogal eens de neiging veel en lang blad te geven, zelfs bladeren die langer zijn dan de bloemen.

Neem als voorbeeld Muscari armeniacum. Dit soort presteert het zelfs om in september alweer met nieuw blad boven de grond te komen.  Menig tuinliefhebber is daarvan niet gediend.  Bij de Muscari botryoides is daarvan geen sprake. De botryoides(=als een tros druiven) heeft uiterst bescheiden blad met blauwe bloemen die royaal boven het blad uit steken. Een heel mooie cultivar is Muscari botryoides ‘Superstar’. De bloemen zijn korenbloemblauw en ieder bloemetje heeft een ivoorkleurig biesje. Een juweeltje.

 

Jaap Duijs (www.jaapbol.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen