Lezing “Exoplaneten”

Astra Alteria Facebook
Foto: Ede.nieuws.nl

Maandagavond 1 mei 2017 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Exoplaneten”. De lezing wordt verzorgd door de heer Klaas-Jan Mook. De lezing start om 20.00 uur en wordt gehouden onder auspiciën van het ‘Science Café’ bij Red’s Tapas Grill & Bar, Museumplein 3 Ede. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00

Het aantal ontdekte planeten bij andere sterren neemt de laatste jaren steeds sneller toe. Een ontzettend interessant onderzoeksgebied. Niet alleen levert het gedetailleerde informatie op omtrent het proces van stervorming, we krijgen ook veel inzicht in het ontstaan en evolutie van planetenstelsels.

Het detecteren van exoplaneten is een bijzonder lastige aangelegenheid. Als redenen hiervoor kunnen genoemd worden de grote afstand tot zelfs de meest nabije sterren, het enorme helderheidsverschil en de geringe schijnbare afstand tussen de exoplaneet en zijn hoofdster. Voorts zijn er tal van verstorende factoren (interstellair stof, starspots, atmosferische effecten) waardoor het bijzonder zwakke signaal nauwelijks contrasteert met de achtergrond ruis.

De bestaande technieken om exoplaneten waar te nemen zijn daardoor nog zeer gevoelig voor tal van selectie effecten waarvoor we moeten corrigeren. Evenzogoed is het inmiddels duidelijk dat er een enorme verscheidenheid aan planeten en planeetstelsels bestaan die vaak sterk afwijken van ons eigen zonnestelsel. De diversiteit in het aantal ontdekte planeten en planetenstelsels is erg omvangrijk. De factoren die van invloed zijn op ontstaan en evolutie lopen dus zeer uiteen.

De toekomst van het onderzoek naar Exoplaneten is mogelijk nog veel interessanter. Dit zal zich steeds meer concentreren op de omstandigheden die heersen op het oppervlak van de planeten, vooral door onderzoek van de planeetatmosfeer. Hierdoor zal het mogelijk worden om niet alleen iets te zeggen over natuurkundige kenmerken van de planeet (zoals rotatieperiode, diameter of massa), maar ook om in te schatten of er leven op de planeet voorkomt.

Belangstelling voor exoplaneten? Wilt u meer weten over het onderzoek naar exoplaneten en de ontwikkelingen binnen het onderzoeksgebied? U bent van harte welkom bij de Astra Alteria lezing in het Science Café in Ede op 1 mei a.s.

Museumplein 3, Ede

Science Café’ bij Red’s Tapas Grill & Bar

Van 20.00 tot 22.00 uur.

Ede

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden