Feest vieren met 1500 kleindieren: “De Kernhemshow is het hoogtepunt”

Foto: Ede.nieuws.nl

Reikhalzend wordt er in Ede en omstreken uitgekeken naar het 100-jarig jubileum van de Edese Pluimvee Vereniging in de herfstvakantie. Niet om alleen het glas te heffen op het 100-jarig bestaan, maar zeker ook om een onvergetelijke Kernhemshow neer te zetten. Dat is het doel van het bestuur en haar leden.

“De Kernhemshow is het absolute hoogtepunt in het jubileumjaar. In sporthal ’t Riet worden enkele dagen ruim 1500 kleindieren tentoongesteld: hoenders, dwerghoenders, serama’s, siervogels, oorspronkelijke duiven, watervogels, konijnen en sierduiven. Ik kan u vertellen dat de verwachtingen hooggespannen zijn”, aldus voorzitter Reijer Schothorst. Het is de man die al 40 jaar meeloopt in de kleindierenhobby. Zijn naam komt veelvuldig voor op een overzicht van bekleedde functies binnen de kleindierliefhebberij in Nederland. Schothorst geeft aan een goede steun te hebben aan zijn dochter Annita, de secretaris van de vereniging. Ook zij maakt al 28 jaren deel uit van de EPV en staat in het land bekend als een hele goede Vlaamse reuzenfokster. “Ik weet niet beter,” zegt ze, op de vraag naar hoe zij in allerlei functies en de hobby verzeild raakte.

Volgens Rienie Rap, de tweede secretaris van de vereniging, is de tentoonstelling in de herfstvakantie ook een feest voor de kinderen: “Ze kunnen knutselen en in de knuffelhoek dieren aaien en hele bijzondere dieren bekijken. Er zijn altijd leden van de EPV aanwezig om iets te vertellen over de dieren en om uitleg te geven als dat wordt gewenst.” Bij Rap in de hokken tref je zwarte Uilebaarden in groot en kriel aan. Rienie: “Het samen dingen doen en het in stand houden van diverse bijzondere rassen maakt het besturen van de club en het fokken van de dieren zo leuk.”

De voorzitter merkt op dat het ‘van onschatbare waarde’ bestuurslid, Piet Bouw, de tweede penningmeester van de vereniging is. Bescheiden als Piet is, draait hij al sinds 1983 mee in het bestuur. Hij herinnert zich nog goed het 75-jarig jubileum: “Dat was prachtig. Vijfentwintig jaar geleden verscheen er naast de vele feestelijke activiteiten ook een fraai jubileumboek. Om de daarop volgende vijfentwintig jaar te memoreren is er de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een glossy. Die zal volgende week op de Kernhemshow worden gepresenteerd.” Bouw fokt grote Welsumers en Orpington krielen. Aan zijn adres heeft ook konijnenkeurmeester Ab de Vos zijn Hollandse krielen gehuisvest. “Elkaar voorthelpen, dat is belangrijk”, aldus Bouw.

Ook penningmeester Jan Hazeleger, ruim 30 jaar actief bij de vereniging, draagt graag een steentje bij in de vereniging. Zelf houdt hij zich liever bezig met het fokken van Nederlandse Uilebaard krielen, “maar ja, er was een penningmeester nodig”, aldus Jan. Dus nam Hazeleger zijn verantwoordelijkheid twee jaar terug. Volgens Jan “gebied de eerlijkheid wel te zeggen” dat zijn vrouw Gijsje hem veel werk uithanden neemt. Ben van Spriel was de man die bij Jan Hazeleger de interesse voor kleindieren aanwakkerde. Jan heeft Uilebaarden in kleurslagen die ‘bijna niemand’ heeft zoals, zilver zwartgeloverd, parelgrijs geloverd en geelwit. Zijn kleinzoon, Tijs Hazeleger, treedt al in opa’s voetsporen. Opa gaat zelfs voor Tijs een groter kippenhok bouwen.

“Bezoekers kunnen op de Kernhemshow kippen bewonderen die groene eieren leggen, reusachtige konijnen en konijnendwergjes, kippen met een kuif en konijnen met hangende oren. Er is van alles te zien waarvan veel inwoners niet weten dat het bestaat en ook nog kerngezond is. De Kernhemshow Ede is vooral bekend om de oudhollandse kippenrassen. Die zijn ook nu weer rijk vertegenwoordigd”, zegt Johannes van der Poel, het jongste bestuurslid. Zijn fokkerij met Zwartgrannen-konijnen staat op dit moment op een ‘wat lager pitje’ vanwege veel andere nevenactiviteiten. Sinds zijn dertiende is hij lid van de vereniging en heeft daar nooit spijt van gehad: “Naast dat het heel gezellig is, vind ik het prachtig dat we samen het levend erfgoed in stand kunnen houden en tentoonstellen. De show is zonder meer een bezoek waard!”

Henri en René Mekking, een onafscheidelijk stel broers maken de bestuurslijst compleet. De Combinatie Mekking fokt eenden, fazanten, patrijzen en ganzen. Henri heeft daarnaast ook nog Franse hangoren en René Wyandotte krielen. “We doen graag iets voor de club”, aldus de broers. Rene Mekking: “We hebben erg veel zin in de show. Er zijn veel meer dieren ingeschreven dan we hadden durven dromen. We rekenen erop dat we die stijgende lijn ook terugzien in het aantal bezoekers.”

“We gaan aan de slag met de hele grote klus die geklaard moet worden. Alle Edenaren zijn van harte uitgenodigd een bezoek te brengen aan deze unieke tentoonstelling!”, aldus de voorzitter.

De Kernhemshow zal worden gehouden van 24 t/m 26 oktober 2019 in sporthal ’t Riet, Laan der Verenigde Naties 84 te Ede. Fokkers vanuit Nederland en buitenland hebben op deze fraaie tentoonstelling hun dieren ingezonden. Hun beste dieren dingen mee naar de prijzen. Gespecialiseerde keurmeesters keuren de dieren, om deze vervolgens te bekronen met punten en een predicaat. Iedereen is welkom. Informatie over de openingstijden en toegangsprijzen is gepubliceerd op: www.epvede.nl/kernhemshow

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden