Arvid Glastra wint zevende editie van NK Burlen

Hoenderloo, 8-9-2019, NP de Hoge Veluwe, NK Burlen
Foto: Hoge Veluwe

Arvid Glastra uit Nunspeet heeft het komende jaar een verhaal waar hij mee kan aankomen op feestjes en partijen. Afgelopen zondag burlde hij voor het eerst in het openbaar en werd daarmee direct Nederlands Kampioen Burlen.

Burlen is het geluid dat bronstige mannelijke edelherten voortbrengen om vrouwtjes voor zich te winnen en om concurrenten te intimideren. Veel natuurliefhebbers bootsen dit geluid na om zo de herten naar zich toe te lokken. Afgelopen zondag kruisten zestien burlers de degens bij het zevende Open NK Burlen. Zo’n 400 toeschouwers trokken in hun kielzog naar De Hoge Veluwe. De driekoppige jury bestond uit Frans Assink, bestuurslid van Vereniging het Edelhert, presentatrice Lara Rense en boswachter Henk Ruseler.

Gloedvolle en natuurgetrouwe pogingen werden afgewisseld door stuntelige en hilarische. Sommige deelnemers kregen van de jury het advies vooral nog wat te oefenen, anderen bezorgden hen kippenvel. Winnaar Arvid Glastra was door vrienden opgegeven om mee te doen, wat normaliter recept is voor een lachwekkende en minder kwalitatieve poging. Presentatrice Marlies Claasen wist aan hem te ontfutselen dat hij het burlen gebruikte om zijn vriendin te lokken. Niet alléén zijn vriendin was overtuigd want hij kreeg in de eerste ronde maximale punten wat hem een plaats in de finale opleverde. In de finale wist hij de jury te overtuigen met een diepe en afwisselende burl vol emotie.

Naast zijn titel verdiende Arvid ook een exclusieve safari met boswachter Henk Ruseler, bedenker van het NK Burlen. Luisteren naar het echte burlen kan de hele maand september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op eigen gelegenheid want de dagelijkse bronstexcursies zijn alle reeds volgeboekt. Het volgende Open NK Burlen zal plaatsvinden op zondag 6 september 2020.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden