De jonge rode eekhoorn een mooi filmpje van natuurfilmer Michael de Vries

In Nederland komt van nature maar één eekhoornsoort voor: de rode eekhoorn, ook wel gewone of Euraziatische rode eekhoorn genoemd. De laatste jaren worden er geregeld andere eekhoornsoorten in ons land gespot.

In dierenwinkels worden soms uitheemse eekhoornsoorten aangeboden. Erg jammer, want eekhoorns zijn niet geschikt om in een kooitje te houden. Toch worden exotische eekhoorns nog geregeld in volières in achtertuinen gehouden.

Zo nu en dan ontsnapt er een dier, of erger nog, enkele dieren. In het laatste geval kan dit leiden tot een voortplantende populatie in het wild. Zo worden er op enkele plaatsen in Noord-Brabant Siberische grondeekhoorns aangetroffen. In Limburg en Noord-Brabant wordt ook nog weleens de Pallas’ eekhoorn uit Azië gespot. Soms zorgen die exotische eekhoorns in het wild voor problemen. In onder andere Italië en Groot-Brittannië is de Amerikaanse grijze eekhoorn een ware plaag en verdrijft er de inheemse rode eekhoorn. In ons land komt de grijze eekhoorn gelukkig (nog) niet voor.

Michael de Vries maakte het filmpje op 21 mei 2016 in De Sijsselt in Ede.

Tekst: Sander Bouwens. Zoogdier vereniging.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden