Vijftig jaar IVN Ede brengt de natuur dichter bij de mensen

Hans Gonggrijp, voorzitter IVN Ede, opent 50 jarig jubileumfeest
Foto: W.Muller

IVN Ede staat voor het beleven van de natuur. Buiten in de natuur tijdens excursies of binnen door middel van natuurfoto exposities, lezingen en het themablad De Groene Gids.

Op 22 mei 2018 vierde IVN Ede op feestelijke wijze haar 50-jarige bestaan. In de Bosrand ontmoetten leden en vrijwilligers elkaar. Schoolgidsen, natuurfotografen, natuurgidsen en vogelaars deelden hun passie voor de natuur. Samen met huidige bestuursleden, oud- bestuursleden, leden en genodigden werden herinneringen opgehaald.

Vijftig jaar puur natuur, milieu en duurzaamheid, geschiedenis om niet te vergeten.

Na de  opening door de huidige voorzitter, Hans Gonggrijp verhaalde Jeltje Zeelenberg (secretaris) over de oprichting van de ‘Bond voor Natuurwachten’ in 1950. Hieruit is in 1960 het IVN opgericht en de afdeling Ede volgde in 1967.

Lezing over de mijlpalen van IVN

Daarna hield Corine Klapwijk, coördinator van de natuurgidsencursus, een lezing over de ‘mijlpalen’ van IVN Ede, waarbij  ook andere bestuursleden en leden aan het woord kwamen. IVN Ede is er trots op dat vele schoolkinderen tijdens de schoolexcursies op ontdekkingstocht zijn geweest in de natuur. In samenwerking met IVN Veenendaal en IVN Zuidwest Veluwezoom zijn al vele Natuurgidsencursussen gehouden. In april 2018  rondden 14 Natuurgidsen de cursus af. IVN Ede zette in het verleden meerdere wandelroutes uit, zoals de ‘Schaapskooi route’, die momenteel nog bestaat.

Oud voorzitter Piet Griffioen nam de aanwezigen mee naar het ontstaan van de eerste uitgave van het boek ‘Ede Natuurlijk Middelpunt’ in 1993. In de rijk geïllustreerde herziene natuurgids ‘Ede Natuurlijk Middelpunt’ (2009) heeft IVN Ede diverse natuurgebieden in en rond Ede gedetailleerd beschreven. Komende zomer worden meerdere jubileumactiviteiten georganiseerd, voor jong en oud. Meer informatie hierover is te vinden op de website van IVN Ede https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede.

Esther

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden