Natuuropname van Michael de Vries. ‘Boomklever bezig met nestbouw’

In begin april heeft Michael de Vries een opname gemaakt van een boomklever die een nest aan het bouwen is. Toch heerlijk om er even naar te kijken op de zondagmorgen.

Boomklevers zijn de enige vogels die met evenveel gemak zowel omlaag als omhoog langs een boomstam bewegen en daarin onderscheiden ze zich van spechten en boomkruipers die alleen omhoog klimmen langs boomstammen. Bovendien gebruiken spechten hun staart om op te steunen en dat doet de boomklever niet.

De boomklever is een korte, dikke en actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Hij is vrijwel in geheel Europa een tamelijk algemene standvogel. De opvallende en helder klinkende roep is vaak de eerste aanwijzing van zijn aanwezigheid. In de winter is hij een geregelde bezoeker van tuinen waarin pinda’s zijn opgehangen.

In een eenmaal gevestigd territorium blijven ze het hele jaar door en komen er alleen enigszins buiten in de winter, in een tijd van voedselschaarste.

Het dicht pleisteren van de nestingang is de reden van de naam boomklever, al heeft het op en neer lopen tegen de boomstam ongetwijfeld ook een rol gespeeld.

Wikipedia en film Michael de Vries

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden