Van 1 april tot en met 31 mei organiseert de vereniging Zeeheldenbuurt samen met kunstenaar Salman Ezzammoury het buurtproject 80 jaar vrijheid in verantwoordelijkheid.
Op 16 april 1945 werd Ede bevrijd van de bezetting door de Duitsers. Dit jaar is dat 80 jaar geleden.
De viering hiervan is des te belangrijker In het licht van de toenemende onvrijheid in grote delen van de wereld en de oorlog in Oekraïne met de samenhangende oorlogsdreiging voor de rest van Europa. Daar komt bij dat ook racisme, armoede en klimaatverandering de vrijheid van veel mensen beperkt of bedreigd. In maanden april en mei vinden diverse activiteiten plaats die aandacht schenken aan diverse vormen van vrijheid en onvrijheid en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt.
De exposities zijn te zien op twee locaties.
Op het wandelgebied de Slijpkruik vindt een openluchtexpositie plaats met werken van de Edese kunstenaar Salman Ezzammoury. Deze expositie is een herhaling van een expositie rond festiviteiten van 75 jaar vrijheid en trok toen ruim 25,000 bezoekers nieuwe werk is te zien in het Eigen Gebouw aan de Bettekamp in Ede.
De opening door wethouder Karin Bijl kunst en cultuur vindt plaats op 12 april met muziek, gedichten en verhalen. Salman Ezzammoury zal wekelijks bij de tentoonstelling aanwezig zijn. In het Eigen Gebouw op Bettekamp 29 is wekelijks een expositie van nieuwe werken van Salman Ezzammoury, aangevuld met bijdragen van bewoners. Verhalen van bewoners over de oorlog zullen worden verzamelend en gebundeld in boek en video-vorm.
Verder wordt op diverse koffieochtenden, kindermiddagen en buurtavonden op verschillende manieren aandacht besteed aan het onderwerp vrijheid in verantwoordelijkheid. Er zullen zo’n meer dan 40 kunstwerken van het formaat 1 x 1 meter te zien binnen en buiten.
De kunstwerken van Salman Ezzammoury en de boodschap die hij daarmee wil brengen gaan niet allen over vieren en herdenken maar wijzen er ook op dat wij onze vrijheid en onze democratie moeten koesteren, bewaren en beschermen tegen extremisten en fundamentalistische haatzaaiers die onze vrijheid en onze democratie willen afschaffen.
Ook betoont hij zijn solidariteit met hen die in totalitaire geregeerde landen leven en het grote goed van vrijheid moeten ontberen. Vanuit het bewustzijn, dat vrijheid nooit een vanzelfsprekend gegeven is en altijd onder druk staat. Zodat vrijheid voortdurend bevochten moet worden op nationale volksmenners, wereldheersers en religieuze fanatici.
Maar uit de werken die Salman Ezzammoury ditmaal toont, spreekt ook een nieuwverworven vrijheid in het toepassen van technieken. Hij schildert met kleur en licht en bewerkt de vorm van zijn composities zo drastisch, dat ze bijna abstract lijken en als zodanig een meer algemene lading kunnen dragen. Met verwijzingen naar actuele gebeurtenissen en conflicten om al herdenkend opnieuw de historische feiten onder ogen te zien. Bovenal overheerst in de werken van Salman Ezzammoury echter de vreugde in de viering van de vrijheid. Een feest van kleurwervelingen, waarin we wapperende vlaggen kunnen vermoeden. En handen die hoopvol reiken naar de belofte, die vrijheid in zich draagt. Juist in deze tijd, toont Ezzammoury ons de noodzaak van optimisme en het onwrikbare geloof, dat vrijheid het waard is om voor te vechten.
De expositie gaat over “Vrijheid en Verantwoordelijkheid” in het algemeen, sporen van oorlog, onderdrukking van vrouwen, feminisme, homohaat, holocaust, Polarisatie en hoe wij met elkaar en met onze moeder aarde omgaan
Salman Ezzammoury denkt dat kunst brengt mensen bij elkaar in vrede en liefde. Vrijheid maakt mensen gelukkig, creatief en innovatief. De individuele mens en zijn kunst kunnen zich alleen ontplooien in een vrije samenleving. Dat is in essentie de boodschap van deze expositie.
Contactgegevens:
Salman Ezzammoury, Kunstenaar
www.salmanezzammoury.com
Bert Alkemade, Vereniging Zeeheldenbuurt