Open dag archeologische opgravingen Wethouders buurt Ede druk bezocht

03 nov , 11:33 Kunst en Cultuur
EDE - Tijdens de sloop van de woningen in de Wethouders buurt in Ede zijn meerdere historische vondsten gedaan. Er zijn minimaal twee belangrijke vindplaatsen ontdekt met resten die teruggaan tot de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.
Door René Hazeleger
De sloop van de 97 woningen in de wijk is momenteel in volle gang. Het archeologisch bureau Econsultancy is aangesteld om na de sloop de grond te onderzoeken op historische bronnen. Dit onderzoek heeft inmiddels bevestigd dat er in de Wethouders buurt minstens twee locaties met archeologische waarde zijn.
De oude woningen in de Wethouders buurt waren ondiep gefundeerd, wat ervoor heeft gezorgd dat onder de grond nog sporen van vroegere bewoning bewaard zijn gebleven. De oudste vondsten stammen uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, een periode die zich uitstrekt van ongeveer 800 voor Christus tot 450 na Christus. Destijds woonden mensen samen met hun vee in boerderijen en leidde men daar het dagelijkse leven.
Daarnaast zijn er ook resten uit de Middeleeuwen gevonden, daterend van de 8e tot de 13e eeuw. Ook in deze periode woonden mensen in boerderijen samen met hun vee. Hoewel de houten palen van deze boerderijen inmiddels zijn vergaan, kunnen archeologen veel afleiden uit de donkere verkleuringen in de bodem. Deze sporen maken het mogelijk om te reconstrueren hoe de boerderijen eruitzagen en een beeld te schetsen van het leven in Ede tijdens die tijd.
In deze podcast vertellen Manouk Derks, projectleider archeologie van Econsultancy en stadsarcheoloog Marlous Domburg over de vondsten in de wethouders buurt
Open dag
Honderden geïnteresseerden grepen woensdag 23 oktober de kans om meer te weten te komen over de Wethoudersbuurt en de archeologische vondsten bij de nieuwbouw van de wijk. Jong en oud luisterden aandachtig naar de archeologen van Econsultancy, die geduldig alle vragen beantwoordden.
Daarnaast konden de bezoekers kennismaken met uitgebeeld levend verleden, op het gebied van muziekinstrumenten en het vervaardigen van gereedschap
Levend Verleden
Re-enactment (ook Levend Verleden) is het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, perioden of het dagelijks leven uit het verleden, waarbij deelnemers zich kleden en gedragen zoals mensen dat destijds deden. Het is een vorm van levende geschiedenis, bedoeld om het verleden tastbaar te maken voor het publiek. Re-enactors gebruiken vaak authentiek ogende kleding, wapens en voorwerpen die ofwel historische replica's zijn, of op historische wijze zijn vervaardigd.
Er zijn verschillende soorten re-enactment, variërend van militaire gevechten tot het uitbeelden van alledaagse situaties in historische dorpen of op markten. Dit kan betrekking hebben op uiteenlopende tijdperken, zoals de Romeinse tijd, middeleeuwen, 17e-eeuwse slagvelden of zelfs de Tweede Wereldoorlog. Re-enactment wordt vaak uitgevoerd tijdens evenementen, festivals, in musea of op historische locaties, en heeft als doel om geschiedenis op een levendige en educatieve manier te presenteren.
Jaap Hogendoorn
Jaap Hogendoorn, de oprichter en creatieve motor achter Springlevend Verleden Historische Producties, heeft altijd al een grote passie gehad voor geschiedenis. Met zijn achtergrond in archeologie en historische studies combineert hij zijn kennis en enthousiasme om het verleden tastbaar en levendig te maken. Dankzij zijn toewijding is Springlevend Verleden uitgegroeid tot een geliefde organisatie die jong en oud meeneemt op een reis door de tijd.
Tijdens de open dag was Jaap een Middeleeuwse timmerman.
Tjebbe de Trommer
Als reizend muzikant komt Tjebbe de Trommer (Tjebbe Westendorp) op historische festivals, in musea, op scholen en in herbergen. In zijn rugmand of wagentje neemt hij trommels, fluiten, hoorns, allerhande gheraasmakers, raspen, ratels en meer instrumenten mee. Historische muziekinstrumenten uit alle tijden. Natuurlijk draagt hij daarbij tijds-eigen kledij.
Hij vertelt graag over de muziek en instrumenten uit vroeger tijden en laat liefst al zijn, deels zelfgemaakte, instrumenten (replica’s) zien en klinken.
In Archeon deed hij veel ervaring op met levende geschiedenis en historische muziek.
Tijdens de open dag gaf Tjebbe de Trommer een demonstratie hoe verschillende instrumenten (van de prehistorie, en uit de tijd van de Egyptenaren tot de Middeleeuwen) geklonken moeten hebben.
In deze podcast vertelt Tjebbe de Trommer over de muziek en instrumenten uit vroeger tijden en laat hij zijn, zelfgemaakte, instrumenten (replica’s) zien en klinken.
Jaap Hogendoorn toont hoe in de Middeleeuwen een bijl gemaakt werd.
Open dagOpen dagJaap HoogendoornJaap HoogendoornManouk Derks en Marlous DomburgManouk Derks en Marlous DomburgTjebbe de TrommerTjebbe de TrommerOpgraving Wethouders buurt EdeOpgraving Wethouders buurt EdeFoto's René HazelegerFoto's René Hazeleger