Interactieve vrijheidslezing Alma Mustafić op 3 april in de Stingerbol

29 mrt , 9:33 Kunst en Cultuur

EDE - In haar Vrijheidscollege onthult Alma Mustafić de mechanismen die leiden tot genocide. Door theoretische inzichten te combineren met haar eigen ervaringen, biedt ze een krachtig en aangrijpend perspectief. Ze vergelijkt de processen die aan verschillende genocides voorafgaan en illustreert de complexiteit en langdurigheid van deze dynamieken.

Door René Hazeleger

In deze podcast vertelt Jan Durk Tuinier meer over deze vrijheidslezing.

Alma legt een directe link tussen het verleden en het heden en laat zien hoe het wij-zij-denken, dat vaak als onschuldig wordt gezien, kan leiden tot desastreuze consequenties. Met haar college moedigt ze het publiek aan om kritisch na te denken over sociale patronen en biedt ze handvatten om onze samenleving te beschermen tegen polarisatie en uitsluiting. Haar boodschap is niet alleen een les uit het verleden, maar ook een oproep tot waakzaamheid en verbinding in de huidige tijd.

Over Alma Mustafić

Alma Mustafić (1981) is onderwijskundige en docent-onderzoeker verbonden aan het lectoraat ‘Toegang tot het recht’ aan de Hogeschool Utrecht, waar ze lessen geeft over de genocide in Srebrenica.

Haar expertise ligt op het gebied van mensenrechteneducatie en genocide, onderwerpen die voortkomen uit haar eigen geschiedenis. In 1995 overleefde ze de genocide in Srebrenica, maar haar vader, die voor Dutchbat werkte, niet. Ze houdt de Nederlandse Staat verantwoordelijk voor zijn dood, en in 2013 oordeelde de Hoge Raad in haar voordeel. Sindsdien zet Alma zich in voor bewustwording over genocide, met als doel lessen te trekken uit deze tragedies.

Naast haar onderwijs en onderzoek maakt ze gebruik van kunst om haar boodschap over te brengen. In samenwerking met Boy Jonkergouw ontwikkelde ze de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen, die zowel het perspectief van overlevenden van Srebrenica als Dutchbat-veteranen belicht. Vanwege haar maatschappelijke impact werd Alma in 2023 benoemd tot vrijheidsambassadeur voor 80 jaar vrijheid. In 2024 zal ze de eerste mensenrechtenambassadeur van de stad Utrecht zijn.

alma2
Alma