Indonesische staatsprijs voor Boi Akih

20 sep , 15:13 Kunst en Cultuur
boi akih met de indonesische staatsprijs foto instagram 1
Het ensemble Boi Akih van zangeres Monica Akihary (geboren in Lunteren) en gitarist Niels Brouwer ontving dinsdag 17 september in Jakarta de prestigieuze Cultuurprijs Indonesië 2024 (Anugerah Kebudayaan Indonesia 2024).
Voor hun ‘uitzonderlijke bijdrage aan de promotie en het behoud van de Indonesische cultuur op internationaal niveau’. Het was de eerste keer dat deze prijs aan Nederlandse ingezetenen werd uitgereikt.
De jury over Boi Akih
Uit het juryrapport: "Boi Akih is een jazzgroep uit Nederland die elementen van etnische Indonesische muziek, met name uit de Molukken, Sunda en Bali, integreert." Boi Akih wordt geleid door de zangeres van Molukse afkomst, Monica Akihary, en componist-gitarist Niels Brouwer. Samen richtten zij Boi Akih op in 1997, nadat ze allebei waren teruggekeerd van een kunststudie in Indonesië.
Akihary reageerde verheugd: “Niels en ik zijn enorm vereerd dat we deze staatsprijs voor cultuur ontvangen. Het is een mooie kroon op ons hele oeuvre, en waardering voor de manier waarop we samenwerken met musici en dichters in Indonesië, met name Bali en de Molukken, en hoe we het Haruku, de taal van mijn voorouders, levend houden."
In haar muziek gebruikt Monica vaak de oorspronkelijke taal van haar voorouders, namelijk het Haruku uit de Molukken. Het gebruik van deze taal heeft erkenning gekregen van taalkundigen. Monica en Niels blijven hun gebruik van de Haruku-taal in hun muziek verder ontwikkelen. Ze werken ook samen met de Molukse gemeenschap en een team van de Universiteit Leiden.
Sinds de oprichting in 1997 heeft Boi Akih zich voortdurend ontwikkeld, en de groep heeft inmiddels 10 albums uitgebracht. Ze hebben opgetreden op verschillende internationale muziekfestivals, waaronder het North Sea Jazz Festival, Festival Radio France en het Korea Music Festival. In 2023 ontving Boi Akih de prestigieuze Boy Edgarprijs.
Ook in de gemeente Ede, traden zij verschillende malen op, o.a. bij Cultuteel Café Dante, in Cultura en bij Ana Upu in Lunteren.