'Hier wordt gewerkt. Beroepen op tegels': in het Nederlands Tegel Museum (4-2-2025)

10 feb , 11:09 Kunst en Cultuur

OTTERLO - Tot en met 9 maart is in het Nederlands Tegel Museum in Otterlo de expositie 'Hier wordt gewerkt. Beroepen op tegels' te bezichtigen.

Verslag door René Hazeleger

In de video vertelt conservator Johan Kamermans meer over deze expositie.

De tegels, die beelden van mensen tonen die werken, nemen een fascinerende plek in binnen de rijke variëteit aan Delfts blauwe tegelontwerpen. Daarnaast zijn er grote tegeltableaus te zien die in het begin van de twintigste eeuw voor winkels zijn vervaardigd en een nostalgisch beeld schetsen van het vakmanschap.

Deze tegels en tableaus, die alledaagse bezigheden afbeelden, brengen het verleden dichtbij en zijn nu te bewonderen in het Nederlands Tegelmuseum!

Een kenmerkend aspect van de Nederlandse beeldende kunst uit de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden is de nadruk op het dagelijks leven. Dit wordt niet slechts als een bijkomstigheid gezien, maar als een zelfstandig onderwerp op schilderijen en prenten. Vanaf 1620 verschenen er hele series tegels met één of twee figuren, die wandelend, zittend of stilstaand zijn afgebeeld, vaak met herkenbare attributen die naar een beroep of ambacht verwijzen.

De expositie toont zowel tegels en tableaus uit de museumcollectie als uit particuliere verzamelingen, in combinatie met foto's van winkels en gevels waar deze tegels nog op hun oorspronkelijke plek te vinden zijn.

Trots op vakmanschap Oorspronkelijk werd werk gezien als een straf voor de zondeval van Adam en Eva. Maar in de loop der tijd ontstonden er steeds vaker voorstellingen die de trots op het beroep en het eigen vakmanschap weerspiegelen. Ambachtslieden lieten tableaus maken waarop hun winkel of werkplaats werd afgebeeld. In het begin van de twintigste eeuw werden winkelinterieurs soms versierd met kleurrijke tegeltableaus die een idealistisch beeld gaven van de herkomst van de handelswaar, vaak met blije jonge landlieden in een prachtig landschap.

Er is ook aandacht voor ongelijkheid en uitbuiting, zoals de achtergestelde positie van de vrouw, en de uitbuiting in de voormalige koloniën.

Johan Kamermans.Johan Kamermans.