Jongens en meisjes gelijk!? Of toch niet

Foto: Ede.nieuws.nl

Jawel de discussie is weer eens aangewakkerd.

Begin van deze vakantie zag ik de scout groepen  op de fiets vertrekken. Een super vrolijke lachende en naar elkaar roepende groep jongens en meisjes. Een lange rij in spijkerbroek en kaki blouse geklede tieners. Allemaal versierd met meerdere embleem ‘s. Getuigen van met goed gevolg behaalde doelen.

Duidelijk. Ze hadden er zin in. Een week lang op kamp. Weer of geen weer. Kijk daar word ik nu vrolijk van. Gelukkig dat dit soort kampen er zijn. Met de discussie in mijn achterhoofd weet ik dat daar geen sprake is dat jongens geen jongens gedrag meer zouden hebben. Heel veel vrijwilligers zetten hun beste beentje voor om er een super kamp van te maken. Neem maar van mij aan dat ze dingen gaan doen die jij en ik niet verzinnen. Altijd leerzaam en leuk.

Even weg van thuis. Waar de planning vaak strak is. School, huiswerk, sport en een of andere vereniging. Zo laat hier en zo laat daar. Hebben we het nog niet eens over de eenouder gezinnen. Wel eens over nagedacht dat het voor die kinderen soms een dubbel leven is. Waar zijn de kinderen na schooltijd? Niet op straat! Waar zijn de jongens en meisjes die op onderzoek van hun eigen kunnen zijn zonder dat een volwassene het al voor hen heeft uitgestippeld. Zoals b.v. boomklimmen, slootjespringen, enz. enz. enz. Saai, echt niet.

Inmiddels zijn de kinderen van de Scout groepen weer thuis. Doodmoe dat wel, maar aan de gezichten was te zien dat het inderdaad SUPER was. De vuilniszakken met kletsnatte- modderkleren getuigen van veel pret. O, ja en ze hebben ook weer heel veel geleerd. Van elkaar en van de leiding. Voor elk kind zou ik zo’n ervaring wensen. Deze kinderen leren spelende wijs respect en discipline. Helaas merk je dat dit stukje opvoeding hier en daar mist. De dienstplicht voor jongvolwassen rond de 18 jaar is er ook niet meer om, dan wel niet spelenderwijs maar serieus respect en discipline wat bij te schaven. Veel jongens werden er mannen! Onzin, echt niet. We zien het gebeuren dat voor veel jongvolwassenen het een gevecht is om een plaatsje in de maatschappij te veroveren. Lang niet genoeg voorbereid en bijna allemaal met een ‘rugzakje’. De virtuele wereld van de TV blijkt in werkelijkheid heel anders te zijn. Soms gaat het dan ook vreselijk mis.

Zou het een idee zijn om voor jongens en meisjes weer een soort dienstplicht in te voeren. Bijvoorbeeld van een maand of negen. Wel met een vergoeding natuurlijk. De tijden zijn veranderd dus ook wel naar eigen keuze. Vul zelf maar in; mogelijkheden zat. Laat ze zich maar een poosje inzetten voor een ander. Daar heeft de Maatschappij ook nog wat aan. Het mes snijd aan twee kanten. Komen ze er gelijk achter wat wel en wat echt niet bij ze past.

En die discussie over dat jongens geen jongens dingen meer mogen of willen doen is dan ook gelijk weer over.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden