Internationale strijkkwartetten in Edesche Concertzaal

Foto:Jaqueline Imminkhuizen
Foto:Jaqueline Imminkhuizen
Foto: Ede.nieuws.nl

Komend seizoen is de Edesche Concertzaal dé droomplek voor iedere liefhebber van het strijkkwartet. Beluister het Borodin Quartet, het Brodsky Quartet en het Bennewitz Quartet, drie internationale topkwartetten, samen met het gerenommeerde Utrecht String Quartet in vier concerten van wereldklasse.

Foto:Jaqueline Imminkhuizen

“Een droomplekje voor het strijkkwartet”, zo noemden de vier musici van het Utrecht String Quartet de Edesche Concertzaal na hun debuutconcert. Op zaterdag 16 september speelt dit Nederlandse ensemble opnieuw in de Edesche Concertzaal, dan met drie meesterwerken van de Rus Tsjaikovski en de Finnen Jean Sibelius en Aulis Sallinen. Stukken die niet alleen muzikaal, maar ook historisch veel verbanden hebben. In 2017 is het namelijk exact honderd jaar geleden dat Finland onafhankelijk werd van Rusland.

JEAN SIBELIUS

Geen wonder dat Jean Sibelius (1865-1957) de centrale componist op het programma is. Van hem speelt het Utrecht String Quartet zijn Strijkkwartet ‘Voces Intimae’, een diepzinnig stuk vol muzikale vergezichten. Het mooiste moment zit volgens Eeva Koskinen, eerste violiste van het Utrecht String Quartet, in het langzame middendeel. ,,Daarin klinken prachtige tijdloze akkoorden, waarin niets lijkt te gebeuren. Het is alsof Sibelius ons hier een kijkje in zijn binnenste gunt.”

BORODIN QUARTET

Net zo exotisch wordt het op vrijdag 8 december met het Borodin Quartet. Dit wereldberoemde strijkkwartet werkte in het verleden samen met grootheden als Dmitri Sjostakovitsj en cellist Mstislav Rostropovich. In de Edesche Concertzaal verbinden de bevlogen musici Schuberts rusteloze ‘Quartetsatz’ met de kinderlijke onschuld van Tsjaikovski’s ‘Kinderalbum’ en Centraal-Aziatische klanken van Borodins ‘Tweede Strijkkwartet’.

UITBUNDIGE DVORAK

Het Praagse Bennewitz Quartet bezorgt bezoekers op zaterdag 20 januari een avond met de uitbundige muziek van de Tsjech Antonín Dvorák. Hij schreef zijn beroemde ‘Strijkkwartet’, opus 96 in de Verenigde Staten en verwerkte er Amerikaanse volksmuziek in. Het Bennewitz Quartet verbindt dit meesterwerk met het ‘Derde Strijkkwartet’ van Schumann en muziek van de Nederlandse componist Willem Wander van Nieuwkerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen