Feestelijke Goudsberg dag op zaterdag 17 juni 2017 in Lunteren

Foto: Ede.nieuws.nl

Op zaterdag 17 juni wordt het project Goudsberg opgeleverd met een feestelijke dag voor jong en oud.
Bij Museum Lunteren, de Eendjesvijver, Uitkijktoren de Koepel, het Middelpunt van Nederland en de IJzertijdboerderij worden van 10.30 tot 16.00 uur allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Museum Lunteren
In Museum Lunteren wordt op 17 juni van 10.30 – 11.30 uur gestart met een inleiding ‘schatten en scherven, archeologie voor kinderen’ onder leiding van archeoloog Charlotte Peen. Daarna is er voor kinderen de hele dag de mogelijkheid om als een echte archeoloog scherven op te graven en scherven van oud aardewerk te lijmen. Verder zijn er twee exposities te zien: een permanente expositie “Goudsberg, het middelpunt van Nederland” en een wisselexpositie over Jac Gazenbeek; over zijn leven, over de Jac Gazenbeekstichting en over natuurfotografie. Adres: Klomperweg 5, 6741 BJ Lunteren en tussen fietsknooppunten 33 en 77.

Eendjesvijver
In het Luntersche Buurtbosch ligt al jarenlang een vijver waar kinderen met hun ouders genieten van de eendjes, zwanen, kalkoenen en een konijn. Vlakbij de vijver staat een mooie statige boom, met een fraaie oude bank er om heen. Deze Amerikaanse eik is een geschenk van de Lunterse bevolking aan notaris Van den Ham. Deze bijzondere man schonk meer dan 100 jaar geleden het Buurtbosch aan de Lunterse gemeenschap. Op zaterdag 17 juni staan de Eendjesvijver en de Gedenkboom centraal voor de jeugd. Alle jonge kinderen zijn van harte uitgenodigd om daar mee te doen aan een heus, levend ganzenbord. Voor de oudere kinderen is er een spannende speurtocht uitgezet. Ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom om hun kinderen aan te moedigen en (stiekem) hints te geven. Adres: Van den Hamlaan tegenover nummer 8 en tussen fietsknooppunten 77 en 78.

Uitkijktoren de Koepel

Een bezoek aan rijksmonument De Koepel is absoluut de moeite waard op deze feestelijke dag. Op het hoogste punt van de uitkijktoren bent u 55 meter boven NAP. Er staan grote verrekijkers klaar, waarmee bij helder weer zelfs de Dom van Utrecht te zien is. Maar De Koepel is meer dan alleen een uitkijktoren. Van april tot november vinden er concerten plaats en worden er foto-exposities gehouden. Op 17 juni worden twee nieuwe exposities geopend: een tentoonstelling over beroemde en bijzondere wetenschappers en kunstenaars die in het recente verleden inspiratie opdeden in het dorp Lunteren en een foto-expositie van Wesley Glassmacher uit Ede. Verder is er de hele dag (live) muziek en is er volop eten en drinken verkrijgbaar. Adres: een wandeling van 10 minuten over het halfverharde bospad vanaf de Boslaan brengt u naar deze mooie plek. Bij de koepel ligt fietsknooppunt 79.

Middelpunt van Nederland
Vanaf het Middelpunt van Nederland starten op 17 juni wandelingen o.l.v. een gids langs de ‘schatten’ van de Goudsberg. De tocht gaat langs de nieuwe Hessenhut, de Notarisbank, het vernieuwde Middelpunt van Nederland en door middel van de nieuwe ‘Tijdlijntrap’ naar de bodem van de grote Zandgroeve. Een wandeling met veel hoogteverschillen en prachtige vergezichten en met 4 kijkers langs de route. Met die kijkers kun je niet wegkijken, je kijkt terug. Afbeeldingen en teksten geven informatie over de plek waar je staat. Adres: Bovenop de Goudsberg schuin tegenover Restaurant De Goudsberg, Hessenweg 85, 6741 JP Lunteren en dichtbij fietsknooppunt 75.

IJzertijdboerderij
Op 17 juni kun je zelf ervaren hoe men in de ijzertijd leefde. Geldersch Landschap & Kasteelen, gemeente Ede, PRAE, AWN en Beleef Lunteren organiseren deze dag diverse ijzertijdactiviteiten voor jong en oud. Doorlopend worden demonstraties gegeven van ijzertijdambachten en je mag ook zelf meedoen! Een ijzertijdmuzikant maakt muziek en vertelt over de instrumenten en je kunt ze ook zelf maken. Een ijzertijddame is wol aan het spinnen en weven, zodat je de textieltechnieken uit die tijd kunt zien. Ook kun je kledingstukken passen. Er komt een ijzertijdsmid die workshops smeden verzorgt. Hier mag je ook zelf ijzeren gebruiksvoorwerpen maken. AWN heeft een scherventafel waar je kunt puzzelen en andere spelletjes kunt doen.  Vanaf 10.30 starten de rondleidingen door gidsen van Geldersch Landschap & Kasteelen in een korte route naar de Celtic Fields en Germaanse Put waarbij je zelf kruiden en planten kunt verzamelen en een lange route met toelichting over de omgeving en historie van het landschap. De ijzertijdboerin maakt hapjes en salades met de verzamelde planten en kruiden! Een archeoloog van de gemeente Ede geeft een korte workshop “opgraven en meten, archeologie voor iedereen.  Adres: de Vijfsprongweg in Wekerom/Lunteren. Tevens fietsknooppunt 76.

Korting met Goudsbergmunt
Op iedere locatie worden Goudsbergmunten uitgedeeld (1 p.p., op=op). Tegen inlevering krijg je een broodje zalm, kip of gezond voor €5 bij Restaurant De Lunterse Boer, een broodje worst voor €2 bij Restaurant De Goudsberg, gratis toegang tot speeltuin en kinderboerderij bij Pannenkoekenhuis Uilenbos, koffie, thee, frisdrank, bier voor €1 bij Partycentrum Floor, een gratis beklimming van Uitkijktoren de Koepel, biologische sapjes voor €1 en 10% korting op een broodje kaas/hamburger bij de ijzertijdboerderij.

Bereikbaarheid
Vanaf de 5 locaties en NS station Lunteren vertrekt elke 20 minuten een klassieke autobus die langs de locaties heen en weer rijdt. De route langs de locaties kan ook prima gefietst worden.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden