Monteverdi door Kamerkoor NEXT & The Northern Consort in Akoesticum Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Monteverdi-middag met lezing, repetitie, try-out en borrel met musici na afloop! Kamerkoor NEXT bestudeert en zingt de Mariavespers van Claudio Monteverdi, in samenwerking met het ensemble The Northern Consort. Begeleiding door specialist Adrián Rodriguez van der Spoel.

Kamerkoor NEXT zingt de Mariavespers (Vespro della Beata Vergine) van Claudio Monteverdi, in samenwerking met het professionele ensemble The Northern Consort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In aanloop naar de concertserie organiseert Kamerkoor NEXT op zondag 14 mei een Monteverdi-middag. Publiek is van harte uitgenodigd om hierbij te zijn. Het programma begint om 14:00 en zal met een borrel worden afgesloten om 17:00 uur. De toegang voor deze Monteverdi-middag is gratis.

Programma Monteverdi-middag, zondag 14 mei

Specialist Adrián Rodriguez van der Spoel zal koor en orkest begeleiden bij de laatste repetitie. Voorafgaand zal hij een lezing geven om bezoekers van de middag iets mee te geven over dit monumentale werk waar een hoop genialiteit in verborgen zit. De Mariavespers waren voor die tijd zeer vooruitstrevend gecomponeerd en bereidden de weg voor de overgang van de renaissance naar barok. De musici van The Northern Consort spelen op authentiek instrumentarium.

Na de repetitie wordt een korte try-out gegeven. De middag wordt afgesloten om 17:00 uur met een borrel en gelegenheid tot napraten met de zangers en dirigent.

14.00 Lezing + open repetitie Adrián Rodriguez van der Spoel
15.30 Pauze
15.50 Open repetitie
16.30 Try-out
17.00 Borrel

Datum: zondagmiddag 14 mei
Aanvang: 14:00 uur
Toegang: gratis/vrijwillige bijdrage. Wel reserveren! info: www.akoesticum.org

Meer over Kamerkoor NEXT

Mariavespers Monteverdi & tournette Italië

Concerten Mariavespers (Vespro della Beata Vergine)

20 mei 2017, 21:00uur – Novara, Italië

21 mei 2017, 17:00uur – Lodi Vecchio, Italië

10 juni 2017, 20.15uur Nicolaikerk, Utrecht – Bestel kaarten

 

Kamerkoor NEXT zingt de Vespro della Beata Vergine (Mariavespers) uit 1610 van Claudio Monteverdi, in samenwerking met ensemble The Northern Consort. Het is geen toeval dat NEXT dit werk programmeert in het 450e geboortejaar van Monteverdi. Met Historically Informed Performance als uitgangspunt, een unieke orkestratie, de originele gregoriaanse inleidingen gezongen door specialiste Simone van den Dool, en alle solopartijen bezet vanuit het koor, belooft dit concert een hoogtepunt te worden in het nog prille bestaan van NEXT.

Monteverdi imponeert de luisteraar in dit monumentale werk door de veelheid aan stijlen die hij in dit werk tentoonspreidt. Hij schreef de vespers in als een open sollicitatie voor de post van pauselijke kapelmeester. Hoewel hij het helaas niet werd, kon hij twee jaar later wel rekenen op de bijna net zo prestigieuze post van kapelmeester in de San Marco, Venetië: destijds het wereldcentrum van de muziek. De Mariavespers waren voor die tijd zeer vooruitstrevend gecomponeerd en bereidden de weg voor de overgang van de renaissance naar barok.

NEXT probeert de historische uitvoeringspraktijk zo goed mogelijk te benaderen. Hiervoor werken we samen met barok- en renaissancespecialist Adrián Rodríguez van der Spoel, die met ons repeteert en een lezing verzorgt tijdens de publiek toegankelijke repetitiedag in Akoesticum op zondag 14 mei. De psalmdelen zullen worden ingeleid door Simone van den Dool, specialiste op het gebied van gregoriaanse zang. De musici van The Northern Consort spelen op authentiek instrumentarium.

Naast het concert in Utrecht geeft NEXT ook nog twee concerten in Italië, op 20 mei in Novara en op 21 mei in Lodi Vecchio. Met het concert in Utrecht sluit NEXT het Monteverdi-project af. Het is tevens het laatste concert van het seizoen 2016-2017, een seizoen waarin een groot publiek kennis heeft kunnen maken met Utrechts nieuwste kamerkoor.

Meer weten? Volg ons op Facebook or meldt aan voor onze nieuwsbrief.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden