Oranje Boven! Een jubileum jaar voor onze Koning Willem Alexander

Foto: Ede.nieuws.nl

Een jubileum jaar voor onze Koning Willem Alexander. Geboren in 1967, dat was wat. In die tijd was het nog heel gewoon dat er voor de Koninginnedag een feestavond werd organiseerden in het dorp.

Weken van te voren moesten er, aan het koningshuis gerelativeerde, toneelstukken worden ingestudeerd door jeugdvereniging of dorpstoneel. Die avond van de 27e april werd er dus ook serieus en stevig gerepeteerd. Dan komt er iemand de zaal binnen stuiven: “ER IS EEN PRINSJE GEBOREN “!!!!!!  Eindelijk een prinsje, met het besef; dat wordt later een koning, na vier koninginnen. Dat is eens iets anders.  Nu ik kan je wel vertellen, het feest is dat jaar veel eerder begonnen dan de bedoeling was. Het gissen naar de naam ging steeds gemakkelijker die avond, dankzij de Oranjebitter, die toch al binnen hand bereik was. Dat was 50 jaar geleden.

Tegenwoordig beginnen de voorbereidingen voor Koningsdag met een groot, vooral gezond ontbijt voor alle basisscholen met daarop volgend de koningsspelen. Ook verantwoord. Als je als school gelukt hebt schuiven de koning en zijn vrouw gezellig aan. Wel hebben zij, thuis al, ontbeten zodat ze niet met volle mond hoeven te praten. Hier en daar pikt het koningspaar heus nog wel een schijfje komkommer of een slokje jus d’orange mee hoor. De kinderen vinden het geweldig, ondanks dat ze geen vragen aan het koningspaar mogen stellen, wordt er toch wel gezellig gebabbeld. En vlak voor de ‘Koningsnacht’ is er gezellig interview gepland.

 

Ook heeft iemand het briljante idee op gevat een boekje uit te brengen over het leven, tot nu toe, van onze toen Prins Alexander en de nu jarige Koning Willem Alexander. Alles staat erin voorzien van foto’s. De baby van toen is uitgegroeid tot een volwassen man. En zoals hij zelf zegt: Het leven begint bij 50. Daarom mogen er 150 burgers, ook allemaal jarig en 50, bij hem komen eten. Wel lachen dat sommigen nog snel even  een  cursus; etiquette bij de koning aan tafel, gaan volgen.  Hoef je niet te vragen hoe de zenuwen hen de baas zijn.  Het is wel de bedoeling dat u ervan gaat genieten hoor.

Dit jaar is het Tilburg geworden waar de festiviteiten door de Koning en zijn gezelschap worden bezocht. Middels het programma: Vorst op komst, mogen we even meekijken bij de voorbereidingen voor het feest daar. Het is een hele organisatie om het naar ieders zin, veilig en feestelijk te houden.

Overal in het land zijn festiviteiten als het weer zich nu ook maar blijft gedragen.

En ja het kan niet op. Er is een landelijke krant die met een extra bijlage komt met op de cover een prachtige foto van; je geloofd het gewoon niet, onze koning die er uitziet als Prins Willem III voorzien van snor en baard. Wie dit nu weer bedacht heeft? De gedachte erachter zou zijn dat dit soort beharing in het gezicht van vele mannen, tegenwoordig weer in de mode is. Omdat onze koning tot nu toe nog niet met soortgelijke uitstraling gespot is voelt men zich geroepen een hint in die richting te maken. Fotoshoppen heet dit soort foto’s. Ik vrees dat onze Koning de schrik van zijn leven krijgt en vervolgens in een onbedaarlijke lachbui uitbarst als hij het plaatje onder ogen krijgt. En in Huize van Oranje, liggen de drie tiener meisjes vast dubbel van het lachen en ook Maxima komt niet meer bij. Zeker weten dat dit soort, ‘geweldige’ suggesties alleen maar in ons Nederland kunnen.

Puur omdat Koning Willem Alexander wel tegen een stootje kan. Zijn uitstraling is al krachtig en zijn houding is van deze tijd. Hij heeft zich terdege voorbereid op zijn toekomst. Geïnteresseerd stelt hij zijn vragen bij de bezoeken in het land. Wel of niet vergezeld van zijn echtgenote Koningin Maxima, al even geïnteresseerd en ontspannen. Ze hebben het druk. Hij heeft het druk. En ze doen het goed. Wij zijn trots op onze jarige Koning en dat laten we weten ook.

Gefeliciteerd Koning Willem Alexander, een fijne ontspannen koningsdag toegewenst voor allemaal.

 

Vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden