Bevroren tranen Maarten Peters, gezongen verhalen als kleine monumentjes

Op woensdagmiddag 3 mei wil Cultura met de voorstelling Bevroren tranen van Maarten Peters de initiatieven rond de 4 mei herdenking en de 5 mei vieringen in Ede luister bij zetten. Bevroren tranen is een muziekvoorstelling rond de gelijknamige liederencyclus. De liederen zijn gezongen verhalen, als kleine monumentjes. Maarten heeft ze gezongen op de grote 4 mei herdenking op het Ereveld Loenen, de herdenking Capitulatie 45 te Wageningen in aanwezigheid van Prinses Margriet en tijdens de jubileumbijeenkomst van stichting 40 45 in aanwezigheid van Prinses Beatrix. De liederen schrijven en uitvoeren is sinds 1999 een jaarlijks terugkerende noodzaak om toch vooral met inhoudelijke teksten vorm te geven aan het herinneren en herdenken.

Wat de liederen cyclus zo bijzonder maakt is dat alle verhalen van getroffenen, naasten en lotgenoten een plaats vinden in een lied tekst, zo schreef Maarten het prachtige lied “Fields of broken dreams” ter ere van alle gevallen Geallieerde en Nederlandse soldaten, schreef hij “Zoveel” voor de 102.000 Joodse slachtoffers die nooit terugkeerde, luisterde hij naar de overlevende en schreef “Bevroren tranen” en componeerde het lied “Wat zou ik doen” voor al diegene die de keuze van medemenselijkheid maakte, vaak met fatale gevolgen. Liederen van troost schreef hij voor de kinderen wiens ouders niet ongeschonden uit deze periode kwamen. “Vrij” is een lofzang op onze vrijheid.

In de voorstelling vertelt Maarten over ontmoetingen met bijzondere mensen en gebeurtenissen die hem hebben geïnspireerd om dit unieke repertoire te schrijven en verwerkt hij de verhalen van Ede in zijn teksten.

Het decor bestaat uit mooie foto en beeldcollages waarin ondermeer de monumenten van Ede zijn verwerkt en waarbij gezocht is naar namen en foto’s van veelal jongen mensen die worden herinnerd en herdacht.

Ook het filmpje van de Bevrijding van Ede vind zijn plaats. Met dank aan het Platform MHE het Vfonds en Comite Vrouwenconcentratiekamp Ravensbruck

 

Van 14:25 tot 16:30 uur.

Cultura Ede, Molenstraat 45, 6711 AW EDE

Aanvang 15.00 uur

Entree € 17,50 inclusief consumptie

Kaartverkoop www.cultura-ede.nl 0318-672800

Foto: Jannemieke Termeer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden