Overzichtstentoonstelling Joep Sterman in Huis Kernhem

Foto: Ede.nieuws.nl

Op 22 april a.s. om 15.00 uur zal wethouder Johan Weijland in de tuin van Huis Kernhem het beeld  ‘Zuil naar het licht’ van beeldend kunstenaar Joep Sterman onthullen. Dit kunstwerk sierde ooit de raadzaal van het Edese gemeentehuis.

Tevens zal de wethouder de hieraan gekoppelde overzichtstentoonstelling officieel openen. In deze tentoonstelling neemt Joep Sterman u mee naar drie opeenvolgende tijdsperiodes,”vanaf de jaren zeventig tot heden.”

Sterman heeft een indrukwekkende staat van dienst. Sinds 1966 is hij beeldend kunstenaar en ruimtelijk vormgever en maakt hij autonome beelden, tekeningen en werken in de openbare ruimte. Van 1967 – 2006 was hij als docent, hoofddocent en coördinator verbonden aan de ABK/Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Hij heeft niet alleen zijn sporen nagelaten in de beeldende kunst,”opdrachten voor particulieren, bedrijven, instellingen, gemeenten en provincie”, maar zeker ook als docent bij zijn studenten.

De Arnhemse Akademie voor Beeldende Kunsten kenmerkte zich in de jaren zestig door een helder samengaan van enerzijds emotioneel expressionistische en anderzijds rationeel analytische kunstopvattingen, geschoeid op de ‘Bauhausleest’, met een voorliefde voor geometrische vormuitgangspunten. Deze basis is zeer duidelijk te zien bij het beeld “Zuil naar het licht” dat de tuin van Huis Kernhem een bijna spirituele allure geeft.

In zijn recente werk wordt het oog getrokken naar het lijnenspel van bollingen, cirkels, ellipsen en openingen, die in aluminium en koperen platen te zien zijn. Kracht versus kwetsbaarheid is herkenbaar. Sensualiteit versus Spartaans is voelbaar. En het licht versus schaduw, zichtbaar. De kunstenaar legt zijn ziel bloot in deze reliëfsculpturen: handmatig bewerkte aluminium en koperen platen die veel inspanning vergen.

Maak kennis met dit bijzondere werk waarin u wellicht ook iets van uzelf herkent. Want zoals Sterman zegt: ”Herkennen is waarderen”.

 

De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Zie ook: www.huiskernhem.nl en www.joep-sterman.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden