Galerie Bonaventura in Bennekom vierde haar één jarig bestaan met een feestelijke vernissage

Bénédicta van Wijk-Akpaca is de trotse eigenaresse van de kunstgalerie Bonaventura aan de Dorpsstraat 11 in Bennekom. Onlangs vierde zij, tijdens een zeer drukbezochte vernissage, het feit dat de galerie één jaar bestaat.

Door René Hazeleger

Bennekom reageert enthousiast op de komst van Galerie Bonaventura

Volgens Bénédicta is er in Bennekom behoefte aan een galerie: “Ik zou graag zien dat Bennekom zich ontwikkelende tot een kunstdorp. Er zijn genoeg kunstenaars in Ede, Bennekom, Wageningen en de wijde omgeving te vinden, die willen exposeren. Er zijn zelfs kunstenaars uit het buitenland die hier willen komen.”

En dat blijkt wel uit het groot aantal exposanten. Er is een wachtlijst van kunstenaars die willen exposeren. Het publiek weet ook in groten getale de galerie in Bennekom te vinden.

Het is niet de eerste galerie van Bénédicta. In 2020 was ze een galerie begonnen, ook gevestigd aan de Dorpsstraat in Bennekom. Drie weken na de opening moest de galerie vanwege de Corona lockdown al sluiten.

In de loop van 2021 moest zij het pand verlaten omdat het een andere eigenaar had gekregen. Dat laatste zal Bénédicta dit keer niet overkomen: ze is zelf de trotse eigenaar van het pand aan de Dorpsstraat

Geboren in Benin

Bénédicta is geboren in Benin in West- Afrika. Daar leerde zij in 1988 haar Nederlandse man kennen die door de Landbouwuniversiteit naar Afrika gezonden was als landbouwkundige.

Zij ging 34 jaar geleden met hem naar Nederland en ze woont alweer 22 jaar in Bennekom.

Na het overlijden van haar man is zij veel gaan reizen en heeft in diverse landen met verschillende culturen kennis gemaakt, hetgeen haar goed van pas komt bij het kiezen van werk voor de galerie.

Uit haar geboorteland komt ook een prachtige collectie maskers

Een deel van deze maskers wordt alleen tentoongesteld, een ander deel is te koop. Er komen ook bronzen beelden van een kunstenaar uit Benin.

Bénédicta exposeert zelf ook met schilderijen en bronzen beelden. Zij is autodidact en heeft een zeer expressieve manier van schilderen. Inspiratie voor haar werk haalt ze voor een deel uit haar geboorteland, voor een deel zijn het indrukken die zij tijdens haar reizen heeft opgedaan en voor een deel komt de inspiratie uit haar leven in Nederland.

Bénédicta heeft in het verleden diverse percussie workshops gegeven en hiermee wil ze in de galerie doorgaan. Er is in ieder geval genoeg ruimte in de galerie.

Het is de bedoeling dat het pand ook verhuurd gaat worden voor vergaderingen, verjaardagen en party’s. De galerie wordt inmiddels ook gebruikt voor condoleantie plechtigheden.

 

De trotse eigenaresse is ambitieus en wil meer met haar galerie. Haar droom is om er een cultureel centrum van te maken, en ze wil meer gaan doen met bijvoorbeeld muziek en poëzie.

Bekijk het interview met Bénédicta Akpaca:

In de galerie is werk te zien van: Ad van Dingenen, Adrie Dankbaar, Anneke Zwager, Beatrice Martinetz, Bénédicta Akpaca, Betty Mijlof, Christel Wilmans, Denise Wouters, Eline de Jonge, Henk Diepeveen, Henny W. Boor, Joke Boersma, José Fernanda, Leida Lok, Maia Siradze, Marijke Obbink, Mark van Maanen, Mieke Baak, Natia Antadze, Paul Lavender, Stella Anbrasa, Thea Botschuijver en Tine van der Baan.

Galerie Bonaventura is gevestigd aan de Dorpsstraat 11 in Bennekom en is geopend woensdag t/m zaterdag, van 11 tot 17 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen