Online sluipers

Foto: Chris Ouboter

Vorige keer schreef ik over ‘aandacht voor elkaar.’ Een oproep wanneer u mensen wist die anderen belangeloos helpen en die dan even bij ons te melden. Via [email protected], en dat deed u massaal. Dank daarvoor. De bloemen gaan door de hele gemeente heen.

Column door burgemeester René Verhulst

CYBERCRIME

Nu even heel iets anders. Verkeerde aandacht is er ook in deze tijden. In de criminaliteitscijfers zagen we in april al een stijging van de cybercrime, daarna een daling en de laatste weken weer een stijging. Heel duidelijk corona gerelateerd. We zijn veel meer thuis, het aantal woninginbraken daalt, maar de online fraude doet verhevigd zijn intrede. Dat doet de crimineel ook vanuit huis en zo sluipt hij of zij via uw computer of iPad bij u naar binnen.

VERHANDELEN

Wees gewaarschuwd, want deze aandacht wil je niet. Men maakt zich meester van wachtwoorden en inloggegevens en die worden weer met duizenden verhandeld. Vervolgens gebruikt om bestellingen op uw naam en met uw geld te doen bij webwinkels of u ontvangt een bericht van een goede bekende die aangeeft door corona in de problemen te zijn gekomen en of u een paar duizend euro wil storten.

SCHOK

Het is altijd al een schok wanneer er inbrekers in je huis in geweest, je de schade ziet en je de sloten moet vervangen. Dit is hetzelfde gevoel, het gemak waarmee de crimineel je iets afneemt en jij zit met de brokken. Heb ook hier aandacht voor, waarschuw de modale digitale burger (zoals ik) voor de risico’s en het belang van wachtwoorden en andere beveiligingsmogelijkheden.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden