Klein kan ook groot zijn

Foto: ©Chris Ouboter

Klein kan ook groot zijn

Column door René Verhulst

John Jeffries is overleden. Hij landde deze maand 76 jaar geleden op de Ginkelse Heide en werd als radioman meteen getroffen en door zijn kameraden gewond meegenomen naar Oosterbeek.

Vorig jaar sprak ik deze heel bescheiden man uitgebreid bij de ingebruikname van het Landmark en twee dagen later opnieuw bij het Mausoleum. Daar waren niet zoveel mensen als bij het Landmark en daar kwamen bij deze kleine grote man de tranen. Omdat het daar kon.

In de middenberm van de Raadhuisstraat zijn geallieerde vlaggen geplaatst. Uiteraard de Britse en ook de Amerikaanse en Poolse. Maar ook de Franse tricolore wappert er. Ter nagedachtenis aan iets kleins of juist ook groot? U gaat er in deze maand meer over horen.

THUIS HERDENKEN

Geen luchtlandingen op 19 september. Samen herdenken we thuis. Steek de Airborne Ede vlag uit of kom 16 tot en met 19 september naar de gratis filmweek in Pathé. Die avonden kunt u vanaf 19.00 uur de expositie bekijken en de film start om 20.00 uur.

Er wordt gestart met The Imitation Game, die begint met iets kleins: het onderscheppen van Duitse gecodeerde berichten. Dan wordt met een machine de code gekraakt met grote gevolgen voor de informatie in de strijd tegen de Duitsers.

Samen herdenken we thuis, dat is kleiner dan die 100.000 mensen op de hei vorig jaar. Toch hoop ik dat het herdenken groot is.

René Verhulst

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden