Het was een ongewoon stille Moederdag dit jaar. Nu gaan we ook een Corona Vaderdag ervaren

Foto: Ede.nieuws.nl

Het terras is weer open en ook wij gaan zitten voor een bakje koffie. Het is nog rustig. Dan zien we kennissen van ons ook op zoek naar een plekje. We hebben wel contact gehad via de telefoon maar om elkaar nu zo onverwacht tegen te komen is een leuke verrassing.

Column door juffrouw Raadgever

Na de begroeting realiseren we ons alle vier dat bij elkaar aanschuiven er deze keer niet in zit. Dus kiezen ze het dichtstbijzijnde tafeltje. Enige afstand overbruggen voor een gesprek, daar ontkomen we niet aan. We proberen onze stemmen wat te dempen. Maar wetend dat één wat minder hoort moeten we het volume toch wat op voeren. Algauw ‘loeit’ ons gesprek van de ene naar de andere tafel. In deze hoek van het terras voelen we ons nog redelijk vrij om te praten.  Gelukkig gaat het met hen ook goed. Geen corona. Wel vlakbij. Bij hen in het dorp zijn er verschillende gevallen bekend. Ook zij missen de spontane bezoeken van familie en kennissen. Maar goed het is even niet anders. En dan komt het gesprek op Vaderdag. Of wij al voorbereidingen hebben getroffen. Zij weten even niet wat ze nu moeten.  Wel of geen rekening houden met visite. Haken er nu toch meer kinderen af en gaan ze het afdoen met een telefoontje? Moederdag was zo’n teleurstelling en voor velen een verdrietige bedoening; over het tuinhek een bosbloemen en een cadeautje afgeven. Of achter in de tuin, ver uit elkaar rond een tafeltje. In je eigen meegebrachte mok de koffie uit een thermoskan en de koeken per stuk verpakt op de schaal.  Overdreven hadden ze het gevonden. Een van de zoons had gevraagd of ze niet een beetje normaal konden doen. Tuurlijk had hij wel begrip voor de angst. Maar dit was wel een beetje overdreven.  En waar de rest van de familie was? Dat zijn broers en zussen verspreid over de dag langs zouden komen daar had hij geen rekening mee gehouden. Dat viel bij hem helemaal verkeerd. “Dus die ga ik ook niet zien, wat jammer.” Had hij gezegd. Nee, hij vond er niks aan zo. Ze vertelt dat ze gemerkt had dat haar zoon het moeilijk vond om de afstand zo serieus door te voeren. Het niet even een knuffel kunnen geven als hij binnenkwam was het probleem. Maar hij is vast niet de enige. Alleen deze grote jongen heeft het hart op de tong. Helemaal niet verkeerd natuurlijk maar het maakt het er niet gemakkelijker op. En nu aanstaande zondag 21 juni Vaderdag in corona tijd. Ook nu willen de vaders wel een ontbijtje op bed inclusief de kruimels. Zij vinden de aandacht van hun kinderen groot of nog klein ook fijn. Zij vinden een bosbloemen ook mooi. Zeker nu, in een tijd van afstand, is alle badschuim, aftershave, bodylotion of een fles gekocht bij de slijter van harte welkom.

Even wat historie rondom Vaderdag

Pas in 1972 werd Vaderdag als een nationale feestdag erkend. Ooit, zo’n 4000 jaar geleden in Babylon is de eerste wenskaart gegrift in klei, gemaakt door een zoon voor zijn vader gevonden. Elmesu wenste dat zijn vader een lang en gezond leven zou leiden. Jaren later is Vaderdag rond 1909 in het leven geroepen door de Amerikaanse Sonora Smart. Dodd wilde haar vader, William Jackson Smart, eren. Hij was een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog. Voor het bedenken van Vaderdag werd zij geïnspireerd door Anna Jarvis die een paar jaar daarvoor Moederdag lanceerde. Dodd’s vader William was weduwnaar en stond alleen voor de opvoeding van zes kinderen.  Ze stelde voor om Vaderdag te vieren op 5 juni, zijn sterfdag. Geholpen door de predikant, uit Spokane, het plaatsje waar ze woonden, heeft zij het voor elkaar gekregen. Uiteindelijk werd de viering verschoven naar de derde zondag van juni. Op de 19e juni 1910 was de eerste Vaderdag die werd erkend in de Staat Washington, waar zij woonde. Pas officieel werd het erkend tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972. Daarvoor zou ook President Calvin Coolidge het idee in 1924 al gesteund hebben maar het Amerikaanse congres, bestaande uit alleen mannen vonden dat het niet doorgevoerd mocht worden. Hoezo en waarom moesten mannen op die manier geëerd worden? In Nederland werd vanaf 1937 in oktober Vaderdag gevierd. In 1948 werd afgesproken dat het de derde zondag van juni zou worden. Maar dat is niet in alle landen het geval. In Duitsland wordt op Hemelvaartsdag, Vaderdag gevierd, dan gaat Jezus terug naar zijn Vader in de hemel. En bijvoorbeeld in België wordt Vaderdag op de tweede zondag van juni gevierd, behalve in Antwerpen, daar wordt Vaderdag net zoals in Honduras, Italië, Spanje, Portugal en Liechtenstein op 19 maart gevierd. Dit is de feestdag van Sint Jozef voedstervader/pleegvader van Jezus.  Zo viert men het in Taiwan bijvoorbeeld op 8 augustus, in Luxemburg op 3 oktober en in Thailand op 5 december.

Toch zijn er voor Vaderdag in de geschiedenis wel degelijk meerdere verklaringen te vinden. Het zal je verbazen. Maar allemaal komt het erop neer. Op Vaderdag verwennen, eren en/of bedanken we alle “vaderfiguren”. Zo kan het gaan om de waardering voor, vaders, stiefvaders, schoonvaders, grootvaders en overgrootvaders of andere mannelijke familieleden. Kortom de man van wie we houden. Met het invullen van Vaderdag zal het zeker goed komen. Maar vergeet niet de regel van de afstand te houden. Het is niet zoals we het willen. Iedereen verlangt naar een knuffel. Toch maar volhouden. Dan komt het vast goed.

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen