Nederland is Holland en Holland is trots op zijn taal, natuur en milieu

Foto: Ede.nieuws.nl

Nu het onderwerp corona wat aan het afzwakken is komt het thema natuur behoudt weer aan de beurt. En terecht moet er iets gebeuren met het bewust bezig zijn met alle gemakken die we inmiddels ontwikkeld hebben. Het is veel en de gevolgen voor milieu en natuur zijn ook schrikbarend. Maar op welke manier er aandacht gevraagd wordt verdiend vaak eerder een berisping dan een schouderklopje.

Column door juffrouw Raadgever

Misschien herinnert u zich nog wel dat meisje Greta Thunberg. Als ik dat boze gezichtje weer voor de geest haal slaat de schrik me om het hart. En ik was niet de enige. Ze heeft in heel de wereld de krantenkoppen gehaald. Het is absurd dat dit meisje van dertien van de heren een podium kreeg. Haar ogen waren zwart van boosheid. Ze kreeg alle gelegenheid om ze af te blaffen. Ik bedoel ook echt afblaffen. Snauwend en schreeuwend zonder enig respect. Daar stond eerden een gefrustreerd kind die door een heel eenzijdige kijk zichzelf wijsmaakt enige invloed te kunnen hebben. Natuurlijk wij zijn allemaal verantwoordelijk voor de natuur en alles wat daarmee samenhangt. Maar door een jongmeisje met een boze vinger terechtgewezen te worden gaat mij te ver. Met name zij en haar leeftijdgenoten de wat oudere en wat jongere, genieten van de vele gemakken ontwikkeld, na Wereldoorlog II, door de generatie waar zij nu heel boos op is.

Vooral is ze boos op de oudere generatie die toen ze nog jong waren de melk bij de melkboer in een pan lieten scheppen, dus geen pakken en of plastic flessen. De yoghurt en de vla zaten in flessen van glas die hergebruikt werden. De slagroom klopte je met een garde niet met een mixer. Moeders spoelden de luiers tot hun handen rood zagen en de was ging op de waslijn buiten en droogde in de wind. Niks een stuk of drie wassen per dag in de wasmachine en daarna in de droogtrommel. Op de fiets ging je naar school of je werk en bracht je de kinderen naar school. Hallo Greta de verlichting werd door de dynamo voor op het wiel aangedreven door het trappen brandend gehouden. Nee, dus geen auto’s bij een kiss en drive plek naast de school. Een voordeel de kinderen leerden al jong zelf naar school te gaan. Op de fiets. Die oudere generatie haalde de boodschappen in de zelf meegebrachte tas. Geen zakken om elk stukje fruit, geen dubbele verpakkingen. Spuitbussen met gaspatronen waren er bijna niet, alleen bij de kapper. Die oudere generatie waar zij boos op is vroeg om een glaasje water en liep niet met plastic flesjes rond die ze van zich afgooiden als het leeg was. Ook hadden ze geen mobieltje of een laptop. Toen ze jong waren speelden ze buiten tot het donker werd. Dus niet dag in dag uit hingen ze voor de TV want ook die mocht alleen ’s avonds even aan. Tijdens een herdenking legden ze bloemen en werden er geen honderden ballonnen in de lucht gegooid. Helaas Greta is boos op die oudere generatie niet op haar eigen. De manier waarop, slaat gewoon alles. En al die volwassen mensen die om haar heen staan moeten zich schamen. Zo’n kind hoor je te beschermen en niet als ‘middel’ gebruiken. Toch heeft ze een punt. Helaas Greta, als Nederlander voel ik me niet schuldig. Die plastic troep ligt op de vuilnisbelt in veel landen in het oosten en zuiden. Onbeperkt waait het de zee of oceaan in. Maar nee, Greta is boos op de hele oudere generatie. Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat als die oudere generatie er niet meer is en de jongere het zelf moeten gaan redden. Kijk toch eens met wat een gemak haar generatie de boel bevuilt.

Zij schrikken er niet voor terug om bijvoorbeeld zendmasten te beschadigen. Ondoordacht zou je het kunnen noemen. Die masten hebben een maatschappelijke functie dat is ze wellicht ontgaan. Door de schade raken ze buiten bedrijf en kunnen de verbindingen van hulpdiensten niet tot stand gebracht worden. Ook voor hun eigen welzijn. Hebben ze daar wel over nagedacht. Een beetje heel erg dom want dezelfde activist staat misschien overmorgen op een veld te schreeuwen dat de hulpdiensten bij een calamiteit altijd te laat zijn. Hoezo sta je daar! Je sloopt zelf de snelle communicatiemogelijkheden. Soms vraag je je af hoe ver gaat het afdwingen van het krijgen van je gelijk. In ons land een recht, zeker maar toch. Maar een ideaal tot het uiterste afdwingen is een heel ander verhaal. Zoveel mensen zoveel verschillende meningen zal ik maar zeggen. Samen komen we er vast wel uit. Naar elkaar luisteren is één en dan begin je niet met een bepaalde groep de zwarte piet toe te spelen. Oeps. Dit is een ouderwetse Nederlandse uitdrukking waarmee bedoeld wordt dat er kwaadgesproken wordt over een bepaalde groep. Of moeten onze spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen ook maar bij de historische beelden in het museum.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen