Samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid kan dit jaar helaas niet

Foto: Gemeente Faceboek

Samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid kan dit jaar helaas niet. Daarom nemen we jullie digitaal mee in het verhaal van de bevrijding van Ede.

Het verloop van de bevrijding van gemeente Ede is grillig en kent veel variaties. Het noordelijk deel is bevrijd door de 5e Canadese Tank Divisie en het zuidelijk deel door de 49e Britse Infanterie Divisie (Polar Bears). Deelen wordt als eerste bevrijd op 15 april 1945, een dag later gevolgd door Otterlo, Lunteren, Wekerom en Harskamp.

In de nacht van 16 op 17 april vindt de slag om en in Otterlo plaats. Op 17 april volgen de bevrijding van het Ede en Bennekom. Ederveen wordt op 24 april bevrijd.

Pas op 9 mei geven de Duitsers zich in Gelders Veenendaal over en komt er ook voor Ede een einde aan de oorlog. Hou de volgende post in de gaten voor het verhaal van Otterlo.

Dit en de andere unieke verhalen en prenten vind je in het historisch Cahier Ede bevrijd. Het Historisch Cahier is online te koop bij Platform Militaire Historie Ede voor €5,- via 👉 https://bit.ly/2VfN241

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden