Wethouder Hester Veltman verricht de opening van de expositie ‘Diversiteit en Verbinding’ in Bennekom

Foto: Johan Van de Pol

Diversiteit en Verbinding in het Kijk en Luistermuseum in Bennekom

Weven is van alle tijden. Het is het vervlechten van horizontale en verticale groepen draden tot textiel. Weefkring ‘t WEB bestaat veertig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum laten leden van ‘t WEB recent, niet eerder geëxposeerd werk zien. Wethouder Hester Veltman opende de tentoonstelling die zijn naam ‘Diversiteit en Verbinding’ waarmaakt: diversiteit in werkstukken en verbondenheid in kleur.

In deze tentoonstelling wordt de oude techniek van het weven gepresenteerd met moderne materialen en een eigentijdse visie op de weefkunst.

Er zijn een-, twee- en driedimensionale werkstukken te zien.

Weefkring ‘t WEB

De naam ‘t WEB staat voor weefkring Wageningen–Ede–Bennekom, die zo’n zestig actieve leden telt.

Voor deze jubileumtentoonstelling zijn er binnen de kring verschillende werkgroepen gevormd die zich hebben laten inspireren door het thema ‘Diversiteit en Verbinding’. Iedere werkgroep heeft een bijdrage geleverd aan de expositie. De verbinding is onder andere te zien aan het gebruik van de kleur smaragd, die in de verschillende werkstukken terugkeert. De diversiteit blijkt uit de verscheidenheid aan weefsels die te bewonderen zijn. Hoe verschillend ook, de verbinding straalt af van de expositie. Het prachtige weefwerk en de mooie expositie is goed voor vele verrassingen.

Web van alle leden

Voor deze tentoonstelling hebben alle leden van de weefkring een mooie draad ingeleverd bij Yolande Aits, die hiervan in een oud scheerraam een kunstig web heeft geweven. Dit kunstwerk is uiteraard ook in de expositie te bewonderen.

Opening door wethouder

Wethouder Hester Veltman, die zelf graag handwerkt én het Kijk en Luistermuseum een warm hart toedraagt verrichte vrijdag 6 maart de de opening van de tentoonstelling door een stukje geweven op een weefgetouw dat ook in de expositie staat. Onder leiding mogen bezoekers dit zelf ook proberen.

Techniek

De techniek van het weefgetouw is te vergelijken met de techniek die ten grondslag ligt aan de mechanische muziekinstrumenten, die de kerncollectie van het Kijk en Luistermuseum vormen.

Ook hierin is er dus sprake van verbinding.

De tentoonstelling ‘Diversiteit en Verbinding’ is te zien tot en met 20 juni.

Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom

T 0318-414629

kijkenluistermuseum.nl

www.kijkenluistermuseum.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden