Op zaterdag 15 februari 2020 voorstelling ‘De dochter van Meijer’ in CULTURA EDE

THE AMSTERDAM CONSORT & PAULINE BROEKEMA

Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote joodse familie nog in leven. De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Het is het verhaal over schoften en meelopers. En over Stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn, die leefden in verbondenheid. In de voorstelling is ook het verhaal van een stille held uit Ede opgenomen

Pauline Broekema is als geen ander in staat om het onnoembare te schilderen in verhalen. De voorstelling is gebaseerd op haar boek Het uiterste der zee. De Arbeiderspers bracht dit boek uit in 2018. Pauline was 34 jaar verslaggever bij het NOS-Journaal. In januari 2019 nam zij afscheid.

De musici van The Amsterdam Consort hebben elkaar gevonden bij ensembles als het Nederlands Blazers Ensemble en het Hexagon Ensemble. In deze voorstelling treden zij op in kamermuziekbezetting en omarmen de geschiedenis van Meijer, Mies en Sara met werken van componisten die destijds werden beluisterd zoals Max Bruch, Antonín Dvořák, Maurice Ravel, Dmitri Sjostakovitsj. Simon Burgers heeft nieuw werk geschreven.

VOORPROGRAMMA MET ALS THEMA: STILLE HELDEN

Het thema Stille helden is de rode draad in het voorprogramma. Het is de afsluiting en presentatie van een multidisciplinair project in het kader van 75 jaar vrijheid waarin muziek, beeldende kunst, woordkunst en geschiedenis bij elkaar komen.

Ruim 75 cursisten muziek van het Muziekplein Ede en amateurmusici uit Ede vormen een orkest o.l.v. Yvonne de Winter dat composities uitvoert waarin onderdrukking, de Tweede Wereldoorlog of vrijheid het thema is.

Leerlingen van het basisonderwijs en cursisten van de afdeling beeldende kunst van Cultura hebben zich tijdens workshops verdiept in het overleven in tijden van oorlog en wat het betekent om in vrijheid te leven. Zij presenteren De stad van donker naar licht, een indrukwekkend serie tekeningen met stille helden, die zij gezamenlijk gemaakt hebben.

De bibliotheek en afdeling erfgoed van Cultura gaven afgelopen najaar de opmaat naar dit project met een lezing door Pauline Broekema, waarin verhalen uit de periode ’40-’45 en onderzoek centraal stonden.

Meer informatie en reserveringen plaatsen: https://www.cultura-ede.nl/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden