Cultuurfonds Gelderland besteedde in 2019 ruim 1 miljoen euro aan projecten

Foto: Vita Ostendorf

Het Cultuurfonds Gelderland heeft dit jaar bijna 400 projecten ondersteund. Daarmee werd er ruim 1 miljoen euro gegeven aan cultuur en natuur in de regio.

De toekenningen waren zeer divers. Zo ging er in Arnhem een bijdrage naar de muziektheater productie Schitterende Schaduw: Gelderse sporen van het verleden door Reframing HERstory Art Foundation. Deze stichting brengt nog niet eerder vertelde verhalen van het koloniaal-en slavernijverleden in Gelderland. Het doel is daarbij om de dialoog aan te gaan met de kijker.

Verder verrees in Loo een uitkijkpunt Loowaard, zodat de natuur beter beleef-baar wordt. En in Hattem kunnen dankzij de toekenning van het Cultuurfonds ook blinde mensen tentoonstellingen in het Voerman Museum beleven door een bijzondere App. Hoe dat werkt?

App met trillingen

Directeur Daphne Kampman-Maas legt in regionaal dagblad uit hoe de app voor blinde mensen werkt: ‘blinde bezoekers voelen een trilling die aangeeft welke kant ze op moeten in het museum, tot zij voor een schilderij staan. Daar krijgt diegene dan uitleg over het schilderij. Het was vaak zo dat er speciale middagen voor visueel beperkten werden georganiseerd, maar wij willen iets hebben waardoor iemand die visueel beperkt is naar het museum kan gaan wanneer hij of zij wil.’

In Zutphen wordt de uitvoering van een Chinees requiem mede mogelijk gemaakt in Dat Bolwerck, huis voor kunst en gedachten. Bekijk alle projecten die een toekenning ontvingen in de bijlage.

Particulier geld

Het geld dat aan cultuur en natuur in de regio kan worden gegeven komt van de BankGiro­ Lote­rij, Nederlandse Loterij, de CultuurFondsen op Naam van particulieren, stichtingen en bedrijven, donaties en de jaarlijkse collecte Anjeractie.

Nieuwe aanvragen

In 2020 kunnen er nieuwe verzoeken voor ondersteuning worden gedaan voor mooie projecten in Gelderland. De eerste deadline hiervoor is 20 januari 2020. Later in het jaar zijn nog drie verdeelrondes. Ga naar www.cultuurfonds.nl/gelderland voor alle informatie over aanvragen bij het Cultuurfonds Gelderland.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden