Kerkverlaters: laat ze niet stikken!

Foto: Christelijke boeken

Waarom verlaten mensen de kerk? Laten ze ook God los? Wat is hun verhaal? Daarover gaat het nieuwe boek ‘Adieu Kerk! Adieu God?’ van Corstian van Westen uit Ede. Dit boek wordt gepresenteerd tijdens het symposium ‘Kerkverlating in perspectief’ op 15 november 2019. Naast zijn eigen reis in relatie tot de kerk presenteert de schrijver tien verhalen van mensen die de kerk gedag hebben gezegd. Hij vraagt zich af wat we ervan kunnen leren en geeft de lezer huiswerk mee: stap over de angst en schaamte heen en ga weer met elkaar in gesprek!

Tien verhalen
De tien verhalen gaan over mensen die ieder hun eigen reden hadden om de kerk te verlaten: moeite met leiderschap, hypocrisie, persoonlijk lijden, slecht onderwijs, etc. Corstian geeft vervolgens  een reflectie op ieder verhaal en stelt zich daarbij de vraag: wat leert het ons? En: (Hoe) kunnen we anders kerk zijn? Ook vraagt Corstian zich af wat de kerkverlater zocht en wat had hij of zij zelf anders kunnen doen.  Hij betrekt daarin ook zijn eigen reis in relatie tot de kerk. Corstian ziet verbeterpunten die de achterblijvers én de kerk zich ter harte kunnen nemen. Zijn slotconclusie is er een van hoop: kerkverlaters willen vooral gehoord worden, geef ruimte aan hun teleurstelling en sta open voor hun kritiek. Voor achterblijvers heeft hij een suggestie: zoek de verbinding op en stap over het ongemak heen dat kerkverlating met zich meebrengt. Dit is een uniek boek dat herkenbare verhalen dichtbij brengt en goed gebruikt kan worden in (kerkelijke) gespreksgroepen.

Boekpresentatie

‘Adieu Kerk! Adieu God?’ wordt gepresenteerd tijdens het symposium ‘Kerkverlating in perspectief’ op 15 november 2019, georganiseerd door Weetwatjegelooft.nl  en de Theologische Universiteit Kampen, in samenwerking met het Praktijkcentrum en met sprekers verbonden aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, de PThU, en het Baptisten Seminarium. De dag vloeit voort uit het onderzoek ‘Stille Kerkverlating’ (2018) uitgevoerd vanuit het Praktijkcentrum. Voor meer informatie: www.weetwatjegelooft.nl/studiebijeenkomsten/kerkverlating/.

Daarnaast zal Corstian voor belangstellenden een boekpresentatie in Ede houden op 12 november 2019 vanaf 20:00 uur, op het adres: Loevestein 33. Voor meer info www.heartconnect.nl.

Over de schrijver en het boek
Corstian van Westen woont in Ede, is gehuwd met Vera en heeft twee kinderen. Corstian is zelf kerkverlater geweest en heeft zich na een intensief proces weer verzoend met de kerk. Hij is nu oudste van de Connectkerk in Ede (www.connectkerk.nl ). Corstian heeft een hart voor kerkverlaters en zoekt graag de verbinding met hen op. Dat doet hij via Heartconnect (www.heartconnect.nl ). Zijn boek ‘Adieu Kerk!. Adieu God?’ is te verkrijgen bij boekhandel Hardeman in Ede en via de website van de uitgever: www.greatlifepublishing.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden