Heidehoogheden openen Vlegeldag Bennekom

Op woensdagmorgen rond 10.00 uur namen de Heidehoogheden en burgemeester René Verhulst en wethouder De Pater het defilé af van de openingstocht met oude tractoren op de Vlegeldag in Bennekom. De burgemeester gaat ook verder in de dag de Gouden Vlegel uitreiken.

De Heide hoogheden hebben de openingshandeling verricht door het opstarten van een antieke dorskast.

De Vlegeldag wordt al meer dan dertig jaar in Bennekom gehouden. Van oorsprong is het een echt oogstfeest, maar in de loop der jaren is het natuurlijk gemoderniseerd. Toch ligt het accent nog steeds op oogsten: er worden tal van dorsmethodes gedemonstreerd. Zo wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met de authentieke dorskast. En er zijn andere activiteiten, zoals het traditionele vlegelhangen waarbij deelnemers zo lang mogelijk aan de dorsvlegel moeten hangen. Tevens is er het spectaculaire ringsteken met oude tractoren en het aangespannen paard.

Gouden Vlegel

Een belangrijk onderdeel is bovendien de uitreiking van de Gouden Vlegel. Deze erkenning wordt jaarlijks uitgedeeld aan iemand die zich inzet voor de Vlegeldag en de Bennekomse gemeenschap.

Marjolein Vegter werd Vlegelvrouw 2019 en Anja Rozeboom kreeg de Gouden Vlegel opgespeld.

Het evenement trekt tienduizenden bezoekers. Die belangstelling onderstreept dat Vlegeldag nog altijd een begrip is. Veel Bennekommers komen er speciaal voor terug van vakantie of nemen er vrij voor.

Kijk naar de filmopname van Ede.nieuws.nl van de opening van Vlegeldag Bennekom.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden