Ontmoeting in Kunst

Foto: John Tomasowa

In de serie Ontmoeting in Kunst, Emmalaan 1 Bennekom, zijn van 24 augustus tot en met 6 oktober foto’s te  zien van John Tomasowa en keramiek van Joke Schaareman.

Feestelijke opening 24 augustus om 15.00 uur.

John Tomasowa   fotografeert al van jongs af aan. Als kind leerde hij kijken van zijn vader. Vanaf 1980 gaat hij er serieus mee aan de slag: opleidingen en leren in de praktijk met andere fotografen in fotografiegroep KEK. Zo ontstaat langzamerhand een heel eigen stijl en is hij nu meer dan alleen fotograaf, ook kunstenaar.

Foto’s als schilderijen, waar je lang naar kunt kijken. Omdat ze een sfeer scheppen in licht, kleur, structuur. Omdat ze wijds en verstild zijn of onherkenbaar in detail. Omdat ze het verhaal vertellen van hun ontstaan: ‘Als er rust en leegte is in mijn lijf en hoofd, zie ik het ineens. Negen van de tien keer loop ik er voorbij, maar dan overkomt het me. In mijn eentje op ontdekkingsreis valt mijn oog op iets waarvan ik meteen weet: dit is het beeld. Ik kan dan euforisch zijn, niet meer te stoppen. Ik zie precies de juiste uitsnede, het beeld zoals het moet worden, daar hoef ik maar een paar foto’s voor te maken. Vaak gaat het om verval: een verweerde muur, een oude scheepswerf, een kas. Ik zie vorm, kleuren, losse elementen die samen in balans zijn. Dan gaat het alleen nog maar over emoties en gevoel. Dus ik kan het wel proberen uit te leggen, maar ik zou willen zeggen: kijk maar…, voel maar ….’

Mijn gevoel van dat moment

wil ik vangen in één beeld,

soms lukt het.

Joke Schaareman ging naar de academie van beeldende kunsten in Rotterdam en volgde een voortgezette studie handvaardigheid.

Zij maakte illustratief werk voor o.a. een krant, gaf creatieve cursussen in verschillende kindertehuizen, en heeft daarna tot haar pensionering in het onderwijs gewerkt als docent beeldende vorming op een middelbare school. Na haar pensionering was er weer meer tijd voor haarzelf en is zij portretten gaan tekenen en schilderen (acryl en aquarel). Daarnaast begon zij ook klein keramisch werk te maken. Vereenvoudigde vormen en het zoeken naar een mooie ‘huid’ vindt zij belangrijk’

Zij gebruikt weinig glazuren, meestal alleen voor het aanbrengen van accenten.

Het werk is hoog gestookt, soms raku.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden