In de voetsporen van Market Garden paratroopers 1e Para-Glider Wandeltocht

Glidermonument: de Horsa Glider, zweefvliegtuig van Britse paratroopers in september '44.
Foto: Stichting Recreatie Veluwe & Vallei

Donderdag 1 augustus is Juffrouw Tok start- en eindpunt van wandelroutes voor liefhebbers van de historie rond operatie Market Garden.  

Afhankelijk van het aantal kilometers loopt men over de Ginkelse Heide richting Arnhem en komt ook in Oosterbeek en Wolfheze.  ‘Andersom’ wandelen kan ook.  Stichting Recreatie Veluwe & Vallei (SRVV) heeft een tweede startpunt gerealiseerd bij Camping Lindenhof in Wolfheze.

In 2018 was op de Veluwse fietsdag (dit jaar op 6 augustus) de eerste Paraglider-fietstocht. Nu zijn de wandelaars aan de beurt. De paratroopers die op 17 september 1944 op de hei bij Ede landden legden vooraf aan de Slag om Arnhem deels dezelfde route af als de wandelaars. De routes leiden niet alleen door bos en heide. Ook markante punten als het Airborne Museum in Oosterbeek en het museum van het Militair Historisch Platform Ede, de Smederij, op de voormalige Edese kazerneterreinen zijn opgenomen.

Jan Aalderink van de Lindenhof is enthousiast over deze wandelingen: “We bemannen hier zelf de start en finish. Voor de routes die vanaf Juffrouw Tok zijn we ook controlepunt.” Het gebied rondom de camping was tijdens Market Garden het domein van zweefvliegtuigen van de Engelse bevrijders van ons land. Bij de ingang van de camping staat een Glidermonument. Een Horsa Glider van het British Glider Pilot Regiment. Op het terrein is ook ‘de ‘Glider Collection Wolfheze’ gehuisvest. Met veel materiaal en informatie over de zweefvliegtuigen, hun bemanning en hun acties. Aalderink: “Deze periode uit onze geschiedenis leeft volop. Het hele jaar ontvangen we bezoekers die speciaal voor dit indrukwekkende stuk van onze geschiedenis komen. Daaronder ook altijd weer veel Engelsen.”

Oranje wandelpaspoort
De SRVV organiseert ook de Grebbe-Valleitocht, de Pegasustocht en de Capitulatie-Vrijheidstocht. Wandelaars kunnen in twee jaar 4 stempels verzamelen in het Veluwe-Vallei Wandelpaspoort. Dit is ter gelegenheid van 75 jaar Airborne (2019) en de Bevrijding (2020) van een oranje jasje voorzien. Vrijwilligers bemensen start, finish en controlepunten en pijlen de routes uit.

Informatie
Zowel bij JuffrouwTok in Ede als bij De Lindenhof in Wolfheze kunnen mensen starten voor 15 of 25 km van 08.00-11.00 uur, en voor de 40 km tot 10.00 uur. Finishen is mogelijk tot 17.30 uur.  Deelnamekosten zijn 6 euro en voor KNWB-leden 5 euro p.p.  Inclusief routebeschrijving en herinnering. Zie ook www.srvv-events.nl

Ria

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden