Ongelooflijk

Foto: Ede.nieuws.nl

Het geld ligt niet op straat. Soms hoor je een verhaal! Het was al wat later op die zaterdagmiddag wanneer ze besluiten nog even een rondje te gaan rijden door de omgeving. Voor hen is het een middel om eens ongestoord te kletsen.

Thuis gaat of de telefoon of er komt wel iemand binnen wandelen die de nodige aandacht vraagt. Helemaal niets mis mee. Maar soms is het wel eens prettig om een gesprek niet uit te hoeven stellen tot laat op de avond of zelfs soms tot in de beslotenheid van de slaapkamer. De plek wat verboden terrein voor kinderen is zodra de deur dicht is. Inmiddels zijn ze zo groot dat deze regel voor hen heel gewoon is en bijna nooit verbroken wordt. Ze komen langs een terras dat uitkijkt op het water, en besluiten daar te parkeren. Het is er vol. In de hoek zien ze een echtpaar opstaan. Snel lopen ze naar het tafeltje. Als niet lang daarna de bestelling gebracht is kunnen ze ongestoord brainstormen. Deze keer over de vakantie; gaan alle kinderen mee en waar gaat het dit jaar naar toe. Nemen ze de tent mee of huren ze een vakantie huisje. Zoals bij iedereen spelen ook bij hen de kosten mee. Ook zij hebben geen pak met geld dus zijn beperkt. Verschillende opties passeren de revue. Uiteindelijk verzucht één van hen. O, jongens als ik rijk was!? Helaas. Het geld ligt niet op straat. Uit ervaring weten ze, dat wanneer ze geen hoge eisen stellen ook met een smalle beurs wel een leuke vakantie te organiseren is. Het komt goed. Het begint al donker te worden en ze besluiten terug te gaan. Ze zijn al even onderweg wanneer ze merken dat de tankmeter een laag niveau aangeeft. Stom om er niet eerder op te kijken. Zo voor het weekend niet handig. Het eerst volgende tankstation is gelukkig niet zover. Manlief heeft een hekel aan een bijna lege tank. Je weet nooit of er een onverwachte rit aan zit te komen. Zeker als je ouders al op leeftijd zijn. Het is er druk. Er staat een flinke rij wachtenden. Naast zich hoort ze vragen : ”Zou het hier gratis zijn?” Waarop ze in lachen uitbarst. “Weet je wel dat je dat altijd vraagt als het ergens druk is?”

Houden of melden

Eindelijk zijn ze aan de beurt. Het duurt even voordat het portier van de auto weer geopend wordt. Met een “dit geloof je niet” schuift manlief weer naast haar. Op de vraag waarom het zolang duurde antwoord hij: ”Hierom.” Voor haar ogen zwaait hij heen en weer met een rol papiergeld. Het is een flinke rol. “Gevonden”, zegt hij. Op weg naar de kassa had hij het zien liggen en opgepakt. Aan de balie medewerker heeft hij gevraagd of iemand misschien gemeld had iets kwijt te zijn. Dat was niet het geval. Toen heeft hij verteld, zonder het te laten zien, dat hij geld gevonden had. Hij heeft zijn telefoonnummer achtergelaten. “Als iemand zich meldt kan hij het bij ons komen ophalen “,heeft hij gezegd. Hopelijk weet de verliezer hoeveel geld het is, want dat is de code. Het geld achterlaten bij de tankstationhouder was geen optie. Dan ben je het zo wie zo kwijt en is de regel voor de eerlijke vinder niet meer van kracht. Op de parkeerplaats tellen we het geld. En het is de moeite waard. Ik hoef u niet te vertellen hoe vaak zij dat sommetje op weg naar huis uitgegeven hebben. Stel dat het niet opgehaald werd. Als ze al paar uur thuis zijn gaat de telefoon. Een man meldt zich. Hij is geld verloren en vraagt of hij langs mag komen om het op te halen. Hij is een marktkoopman en heeft op de terugweg naar huis getankt. Thuis ontdekte hij dat het geld weg was en is direct naar het tankstation gereden. Het verhaal klopt en het bedrag bij benadering ook. Ze geven de man het adres. Tuurlijk even, heel even zijn ze teleurgesteld maar als later de deurbel gaat en achter een heel grote bos bloemen een overgelukkige man voor de deur staat, zakt de teleurstelling meteen. Hij weet niet hoe hij zijn blijheid moet uitspreken. Hij is zo dankbaar voor de eerlijkheid. Het was de hele opbrengst van die week zelfs. Hij moet wel lachen als ze hem vertellen dat ze juist hun vakantie plannen hadden besproken en na de vondst, zich even heel rijk gewaand hadden. Na een kop koffie vertrekt de marktkoopman nadat hij hen nog wel een paar keer laat weten dat hij hen zeer dankbaar is. Eerlijkheid geeft dan toch maar even een heel goed gevoel. En zij hebben de vakantieplannen maar snel weer aangepast.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden