Overdracht Mausoleum van CNS Basisschool De Regenboog naar CNS Basisschool De Louise de Coligny

Leerlingen van basisschool Louise de Coligny nemen de zorg voor het monument over van de leerlingen van De Regenboog.  Het Mausoleum wordt elk jaar geadopteerd door een basisschool uit Ede in het kader van het Project ‘Adopteer een monument’.  Dit is in 1985 opgezet door Stichting Februari 1941.

Burgemeester René Verhulst sprak op dinsdagmorgen om 10.30 uur de leerlingen toe voor de overdracht van het Mausoleum naar De Louise de Coligny school.

Afgelopen jaar

Vorig jaar adopteerde groep zeven van De Regenboog het monument. Deze groep, inmiddels groep acht, draagt het Mausoleum nu over aan leerlingen van groep zeven van  De Louise de Coligny.

Doel van de adoptie van het Mausoleum is om de leerlingen vertrouwd te maken met de ontstaansgeschiedenis van een monument. Zo kunnen ze leren begrijpen waarom er mensen in de Tweede Wereldoorlog bereid zijn geweest, en er ook vandaag de dag nog mensen bereid zijn, hun leven te geven voor vrijheid.

Er was deze dinsdagmorgen een programma opgesteld zoals het verhaal van de heer B Verduijn, zijn vader ligt begraven in het Mausoleum.

Dhr.B.Verduijn

Voor de kinderen de uitleg door Brenda van de Slikke, waarom staan we hier. En door Kim is een stukje tekst uit het dagboek van Anne Frank gelezen. Daarna zongen de leerlingen van groep 7 van de Louise de Coligny school een lied.

Door beide scholen werd om en om een lied van Willem Nijholt voorgedragen. En de namen van de slachtoffers die in het Mausoleum liggen begraven werden genoemd door de burgemeester en enkele kinderen. Na een minuut stilte was er de overdracht van het monument.

Na een gebed en het slotwoord van Euranne van Gorkum van De Louise de Coligny school werd er afgesloten met het zingen van Het Wilhelmus.

Kijk naar de samenvatting van Ede.nieuws.nl op het filmverslag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden