Nieuw infobord Edese oorlogsgraven op de algemene begraafplaats

Foto: PMHE Gerard Gijsbertsen

Sinds de oorlog liggen er op de algemene begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede 32 militairen begraven. Ze zijn afkomstig uit Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland.

De meesten zijn bemanningsleden van neergeschoten vliegtuigen. Er liggen militairen die gesneuveld zijn in de meidagen van 1940.  Maar er liggen ook militairen die zijn omgekomen tijdens operatie Market Garden en bij de bevrijding van Ede. Van twee militairen zijn de namen en nationaliteit onbekend.

Om voor bezoekers aan de begraafplaats duidelijk te maken wat de betekenis is van deze oorlogsgraven, is in 2005 op initiatief van het toenmalig Comité Ede 1944-1945 bij de graven een informatiebord geplaatst. Dit gebeurde met de medewerking van de gemeente Ede en de firma Wall buitenreclame.

Begin dit jaar is op initiatief van de beheerder begraafplaatsen van de gemeente Ede en van de voorzitter van het voormalig Comité Ede 1944-1945 en door het Platform Militaire Historie Ede bekeken hoe een nieuwe informatieplaat aangebracht zou kunnen worden.

Deze plaat is inmiddels geplaatst. Nu kunnen bezoekers weer op een waardige manier kennis nemen van de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden