Degenererend

Foto: Ede.nieuws.nl

“Je kunt altijd nog automonteur worden” Hoe degenererend en miskennend van erkenning is die uitspraak. Het is druk in de kantine van het garagebedrijf. Gisteren heb ik mijn auto gebracht voor een grote beurt en APK. 

Nog even afmelden en dan mag hij weer mee. Dat dacht ik tenminste. Helaas, hij valt in de steekproef en nu moet ik zeker nog twee  uur wachten. Zolang krijgt de controleur van de RDW de tijd om voor de controle langs te komen. Wordt mij verteld.  De auto moet blijven staan zo als hij staat. Voor mij een extra controle op de papieren en de auto. Maar wel even geduld dus. Zo komt het dat ik hier nu aan een grote keukentafel zit. Om me heen een aantal mannen. Al roerend in mijn bak koffie luister ik mee. De werkplaats chef in een overall  met op het linkerborstzakje CHEF leunt tegen de muur. Hij is duidelijk niet blij met wat er nu weer via de media over zijn vak wordt beweerd. Hij windt zich met name erover op dat de suggestie gewekt wordt dat als de elektrische auto volledig de markt overgenomen heeft, de automonteur van nu vervangen dient te worden voor een vernieuwde garde. Te weten ‘beter geschoolde’ mannen en vrouwen dan zijn monteurs nu. Het is dus een feit dat de automonteur van nu weer even gedegradeerd wordt. Of we wel weten dat zijn baas klappen geld aan verplichte bijscholing voor zijn personeel uitgeeft. “Wij hebben een BOVAG bedrijf en daar mag je van verwachten dat het personeel geschoold en bij de tijd is. Hij is echt boos.”

Ondeskundig

De chef vervolg: “Er is dus nog steeds niets veranderd. De uitspraak: Je kunt altijd nog automonteur worden is zo degenererend. En kan alleen uitgesproken worden door iemand die totaal niet weet waar hij het over heeft. Zou jij in de auto stappen als je weet dat er een ondeskundig iemand aan heeft gewerkt?”. Hij vraagt het aan de dichtbij zijnde man om zonder op  antwoord te wachten verder gaan. “Denk erom de auto is één brok techniek. En daar stap je dan met je hele gezin regelmatig in. Hoe groot is de verantwoording van mensen, onze Vak monteurs, die eraan werken tijdens een beurt of bij een defect. Dan wil je toch iemand die zijn verantwoording kent en ter zake deskundig is. Ook als de techniek met rasse schreden veranderd.”

Bij scholing

De chef is op dreef: “Ja, de automonteur in zijn speciaal blauwe outfit en vaak met vieze handen, met kennis van zaken maakt zich vergelijkbaar met een chirurg. Ook in een speciaal groene outfit en ook vaak met vieze handen en kennis van zaken. Alleen de kleuren zijn anders. Beide vakmannen moeten regelmatig bijgeschoold worden. Daarvoor moeten beiden beschikken over een goed stel hersens. Beiden hebben de verantwoording een ‘motor’ en alles wat daar bij hoort draaiende te houden. Valt het stil dat komen er grote problemen. Zal ik het eens echt duidelijk op de man/vrouw zeggen?” besluit hij zijn verdediging; “Ik waarschuw je het is grof! Maar even hier onder elkaar kan het wel. Toch? Voor beiden is het, als het fout gaat en bij falen, geloof het of niet; het uiteindelijke resultaat een kerkhof”. Iedereen in de kantine heeft meegeluisterd. Het blijft even stil. De controleur van de RDW komt binnen. Er staat een glimlach op zijn gezicht. Hij kijkt de werkplaats chef aan en zegt: ”Ik heb nog nooit zo’n goed pleidooi voor de capaciteiten van een automonteur horen uitspreken. Je moet in de politiek gaan man.” Gelach. Dan hoor ik de chef zeggen: ”Hoezo een gemakkelijk beroep. De stomste opmerking die ik ooit gehoord heb.” Hij drukt zijn rug van de muur en loopt met de RDW controleur mee met een gezicht van; zo dat is gezegd!

Na deze woorden heb ik nog meer vertrouwen in deze garage. Deze lui denken na waar ze mee bezig zijn. De automonteur/keurmeester is degene die de auto na controle weer overdraagt aan de eigenaar, toch. Daar is de werkplaats chef weer en zegt: “Goed gekeurd! Ik had ook niet anders verwacht. Zo, u kunt weer veilig op pad. Als u nu ook nog veilig rijdt komt het helemaal goed. Denk eraan de verplichte keuringen zijn er niet voor niets u krijgt wel weer een oproep als het zover is.” Dan overhandigd hij me de sleutels, de formulieren en de factuur. Als ik er even naar kijk zie ik dat hij er een regel onder getypt heeft. ‘Wij wensen u heel veel veilige en betrouwbare kilometers toe.’ Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik had een bijzonder leerzame middag.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden