Hoe een heel gezin zomaar gewild of ongewild aan de bak moet

Foto: Ede.nieuws.nl

Met een pak reclamefolders en over de data kranten loop ik naar de oud-papier container. Hij is bijna vol zie ik. Geen wonder als je bedenkt hoeveel er per week door de gleuf in de voordeur naar binnen gemikt wordt.

De reclame business bloeit en produceert pakken folders die in folie verpakt verspreid worden. Zéker zo tegen het einde van het jaar. Met vijf December en de Kerstdagen in het vooruitzicht lijkt het wel een wedstrijd wie met de dikste, de mooiste en de grootste folder komt. Ook lijkt niemand erbij stil te staan hoe zwaar en onhandelbaar de uiteindelijke verzameling folders wordt. Het is veel. Héél veel. Vlak voor het weekend zie ik ze de straat in komen. Zoals het eruit ziet is het een gezin die samen dit klusje opgepakt heeft. Ze worden per pakket betaald, weet ik. In de wetenschap dat er op het moment te veel gezinnen zijn die van een veel te kleine uitkering rond moeten zien te komen zal ook dit gezin wel een verhaal hebben. Ze hebben een karretje achter één van de fietsen gebonden. Het is afgedekt met een stuk blauw zeil, op de hoeken vast gebonden met touwtjes. Ook de fietstassen en een kist voorop zijn gevuld met reclamefolders. Het fietsen met zoveel pakketten moet zwaar zijn en vast geen vrijwillige keuze van alle gezinsleden. De hele zomer in de gloeiende zon, en ook in de stromende regen en kou bij de weg. Soms uren lopen. Elke week weer opnieuw.

Zo begin december zijn het er al vijftien verschillende stapels folders die op de stoep gedumpt worden

Even een blik in mijn herinnering van jaren geleden. Ook in onze gang een stapel reclamefolders. Het begint met vijf verschillende soorten. Als zoonlief uit school komt moet hij ze in elkaar voegen, toen waren de folders zonder folie, en daarna rond brengen. Het levert hem zeker een leuk centje op. Elke folder een paar centen. Hij heeft een hele wijk. Tel maar uit je winst. En dat voor de LOL. De eerste paar keren start hij vrolijk en komt thuis met de mededeling dat het wel leuk is om te doen. Maar dan wordt het herfst en winter. Koude, regen en wind. En de folders? Het worden er steeds meer. Zo begin december zijn het er al vijftien verschillende stapels die op de stoep gedumpt worden als ik even niet thuis ben. Het invoegen van de folders geeft ook al een probleem. Inmiddels besteed hij een hele avond en een vrije morgen aan het invoegen en niet zelden wordt de rest van het gezin ingezet om de pakketjes klaar te maken voor verspreiding. Dit was niet de bedoeling. Zoonlief heeft een baantje. Niet wij. De LOL is er inmiddels af. Met een gezicht op onweer vertrekt hij uiteindelijk. Ja het levert wel steeds meer op maar hij moet nu ook de winst delen. Ma helpt voor niets, maar broer en zus willen mee verdienen. En terecht. Ook het tijdslimiet wat gehaald moet worden blijkt niet haalbaar. Het huiswerk lijdt eronder en dat was niet de bedoeling. En dan wordt hij ziek. Niet één keer maar vaker en moeten de andere gezinsleden inspringen. Gelukkig gaat het dan weer een tijdje goed tot hij begint met klagen over te weinig tijd en of wij willen helpen met rond brengen. Nou ik dacht het niet! Je raad het al; einde verhaal leuke bijverdienste.

Eén keer, aan het einde van het jaar, is er de bonus. Ze moeten er wel zelf voor op pad

Wanneer wordt het TE veel en waar stopt het. Misschien moet dit gezin wel alle moed bij elkaar verzamelen om een extra centje bij te verdienen. Hoe verdrietig is dat. Staat de verdienste dan nog wel in verhouding met het werk of worden deze mensen misbruikt? Tuurlijk ze kunnen weigeren maar dan zijn ze de krenten in de pap ook kwijt. Eén keer, aan het einde van het jaar, is er de bonus. Daarvoor moeten ze wel zelf op pad en bij elke deur aanbellen, een visitekaartje overhandigen en een goed Nieuwjaar wensen. Leuk of niet. Gelukkig hebben niet alle reclame bezorgers een verhaal en er zijn genoeg die het voor hun lol en voor de beweging in de buitenlucht doen. En dan ook nog een centje extra hebben. Zij kunnen stoppen wanneer ze het zat zijn. Maar al diegenen die wel ‘moeten, laten een doorzettingsvermogen zien die bewonderingswaardig is. Dat is wel een bonus waard toch.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden