Hoe toegankelijk is jouw club of vereniging. Zijn er actieve leden of alleen maar consumerende

Foto: Ede.nieuws.nl

De vele cursussen en verenigingen zijn weer gestart. Er is een grote groep mensen die weer trouw elke week naar zijn/haar eigen club gaat. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar is dat wel zo?

Er zijn clubs die jaar na jaar op de zelfde toeren draaien. Verandering in bestuur is er nauwelijks. Voor de leden erg vertrouwd, dat zeker. Maar is dat wel zo ‘gezond’? Een veel gehoorde klacht is dat er bijna niemand meer warmloopt of bereid is om de taken van de verschillende bestuursleden op zich te nemen. Daardoor blijven sommige leden jaren in hun functie hangen. Of, wat ook kan is dat er bestuursleden zijn die hun functie nooit of te nimmer willen overdragen aan een ander. Kort weg gezegd ze vertrouwen alleen zichzelf. Het rare is dat iedereen het ook wel goed vindt zo. Alles is toch geregeld? Kortom, niemand wil de verantwoording op zich nemen. Dat is een kwalijke zaak. Altijd bij het oude blijven kan een verkeerde uitwerking hebben. Het kan verstikkend werken. Het maakt je club of vereniging ontoegankelijk voor nieuwe leden en/of het terug keren van oud leden.  Niet zelden hoor je dat de clubs verouderen of ‘leeg’ lopen. Hier en daar zie je dat ook gebeuren. Verenigingen stoppen te bestaan. Zo jammer. Waarom wil niemand de verantwoording op zich nemen ondanks de verschillende oproepen.

Samen de club ‘dragen is het motto toch. Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Wat geen goede ontwikkeling is dat het bestuur dan maar aangevuld wordt met leden die zelf nooit voor zo’n taak zouden kiezen. Puur uit noodzaak. Want zeg nou zelf niet iedereen is geschikt voor een elke bestuursfunctie. Onkunde kan dan de heleboel op de kop zetten met alle gevolgen van dien. Dat brengt onrust in de tent. Om heel eerlijk te zeggen verdeeldheid. Dus oppassen als er geen keuze is en er dus mensen in een functie gedrukt worden. Hoe goed ze ook hun best doen. Wees erop bedacht dat de beste stuurlui aan wal staan. Er wordt wel veel gepraat. Maar niemand pakt het op. Een actief lid is iemand anders dan een consumerend lid.

Het verwelkomen van nieuwe leden komt er automatisch ‘vers bloed’ binnen.

Nieuwe ideeën. Sta er voor open als je club of je vereniging je lief is. Te vaak hoor je: “we hebben het altijd zo gedaan en zo blijft het.” Aan de ene kant begrijpelijk want dat is ‘veilig. En toch, mee groeien in de tijd en luisteren naar nieuwe en/of  jonge leden kan vaak heel verrassend en verfrissend zijn. Het geeft weer een andere kijk op de toekomst. Met het verwelkomen van nieuwe leden komt er automatisch ‘vers bloed’ binnen. Wat dan nieuwe, misschien nog meer jongeren aantrekt. Echt niet ondenkbaar. De drempel wordt dan weer lager en het ledental groeit. Stil staan houd in dat de drempel steeds hoger wordt. Los laten is ook een dingetje. Met inspraak van de leden bereik je  openheid. De taken verdelen, ook aan leden die niet in het bestuur zitten, zorgt voor betrokkenheid. Denk er eens over na. Ga boven de club ‘hangen’ en bekijkt  de situatie eens. Misschien kom je tot een verrassende ontdekking. Allemaal een heel fijn nieuw seizoen op de club of vereniging waar jezelf vrijwillig, maar niet vrijblijvend naar toe gaat. Samen werken aan je club of vereniging zorgt dat het er fris gaat ruiken en dat gaat nagenoeg vanzelf net als in de natuur. Niemand wil in een muffe lucht zitten toch?

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden